Cotă redusă de TVA
Home Administrare flote Fiscalitate Cotă redusă de TVA, de 5%, pentru serviciile publice de transport de persoane. Proiect

Cotă redusă de TVA, de 5%, pentru serviciile publice de transport de persoane. Proiect

Serviciile publice de transport de persoane ar putea avea o cotă redusă de TVA, de 5%, începând de la 1 ianuarie 2023, potrivit unei inițiative legislative de modificare a Codului fiscal, înregistrată pentru dezbatere la Senat.

Potrivit proiectului, la articolul 291 alineatul (3) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, care stabilește cota redusă de 5%, se introduce o noua literă, litera j^1), cu următorul cuprins: ”j^1) serviciile referitoare la transportul de persoane și transportul bunurilor care le însoțesc, cum ar fi bagajele, bicicletele, inclusiv bicicletele electrice, autovehiculele sau alte vehicule, sau prestarea de servicii legate de transportul de persoane; ”

Initițatorii, un grup de 10 deputați și senatori, consideră că măsura este necesară în contextul războiului din Ucraina şi a creşterii preţurilor la combustibili, în special motorină, având în vedere că această creştere pune presiune pe operatorii de transport de persoane, şi implicit pe bugetele de stat/locale/judeţene din care sunt sau ar trebui subvenţionaţi.

”Astfel, se asigură şi o stimulare a mobilităţii cetăţenilor şi o încurajare a transportului public de persoane. În acest caz, ar trebui să scadă şi cererea individuală de
carburant, ceea ce ar trebui să conducă la scăderea preţurilor în acest sector”, mai arată inițiatorii proiectului de lege.

Potrivit acestora, propunerea este în concordanţă cu Directiva 2006/112/CE a Consiliului privind sistemul comun al taxei pe valoare adăugată, care la anexa III – Lista livrărilor de bunuri și prestărilor de servicii cărora le pot fi aplicate cotele reduse prevăzute la articolul 98 (…) include, la punctul 5, și ”transportul de persoane şi
transportul bunurilor care le însoţesc, cum ar fi bagajele, bicicletele, inclusiv bicicletele electrice, autovehiculele sau alte vehicule, sau prestarea de servicii legate de transportul de persoane;”.

Sursa de finanţare a acestei propuneri legislative este bugetul de stat, inițiatorii citând datele publicate de Ministerul Finanțelor, care arată că, urmare a inflaţiei, „încasările nete din TVA au înregistrat 31,58 miliarde de lei în primele patru luni, în creştere cu 40,2% (an/an), în timp ce restituirile de TVA au consemnat un nivel de 6,59 miliarde de lei în ian-apr”.

”Pentru realizarea prezentei propuneri legislative, am consultat Confederaţia Patronală Concordia, care susţine prezenta propunere legislativă, insistând ca aceasta să se aplice atât transportului feroviar, cât şi transportului rutier”, conchid parlamentarii care au realizat proiectul de lege.

 

 

CITEȘTE ȘI:

Transportatorii rutieri solicită Guvernului plafonarea preţurilor la carburanţi

România susține propunerea de Regulament privind producția de semiconductori

 

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Comisia Europeană
Fiscalitate

Noi ghiduri de simplificare emise de Comisia Europeană vin în sprijinul importatorilor

Prețul efectiv plătit sau de plătit pentru mărfurile de import (valoarea de...

AI
Fiscalitate

Cum vor ajuta soluțiile AI în procesele de optimizare fiscală ale companiilor?

Apariția soluțiilor de inteligență artificială (AI) este privită, cel puțin în domeniul...

Gara de Nord - Gara Progresul
Transporturi

Licitație pentru extinderea magistralei de metrou M4, Gara de Nord – Gara Progresul

Primăria Sectorului 4 din București, în calitate de lider de asociere, alături...