Evenimentul Best Electric Car in Romania a ajuns la a cincea ediție, consolidându-și poziția de reper în piața autoturismelor electrice din România.
Data de 15 mai a reprezentat finalul unei serii de evenimente în eveniment, începute cu selecția celor opt finaliste de către juriul Best Electric Car in România. Cei 16 membri ai juriului au avut o sarcină dificilă, pentru că lista modelelor eligibile devine din ce în ce mai generoasă, de la an la an.
Dacă la prima ediție, în 2021, am adunat cu greu 7 finaliste, la această a cincea ediție am avut aproape 40 de modele eligibile, dintre care au fost alese finalistele.
Firesc, am consolidat parteneriatele tradiționale cu Ministerul Mediului, Arval (partener principal), Eldrive (partener de încărcare), Schaeffler (a preluat ștafeta de la Vitesco, firmă pe care a preluat-o), București Mall, Hotel TTS Covasna, la care s-a adăugat unul dintre principalii furnizori de anvelope pentru vehicule electrice – Hankook.
Best Electric Car in Romania 2025 a fost un moment special nu doar pentru cele cinci ediții, ci mai ales datorită celor opt modele auto din finală:
- primul autoturism electric produs în România – Ford Puma Gen-E.
- Renault 5 – deținătorul celui mai important trofeu auto european, de 61 de ani – European Car Of The Year 2025 (unde are și România un reprezentant, între cei 60 de membri ai juriului)
- Kia EV3 – deține premiul World Car of the Year 2025.
- Hyundai Inster – deținătorul recent al titlului Best ElectricCity Car in Romania 2025, competiție dedicată autoturismelor urbane, mai scurte de 4 metri.
- Cupra Tavascan – reprezentanta celor mai noi tendințe de design ale mărcii spaniole.
- BYD Sealion 7 – un model spectaculos recent intrat în România (practic, l-am luat direct de pe scena de lansare), care trebuie să ajute marca chinezească BYD să devină lider de piață în România în 5 ani (după cum declară dna Stella Li, vicepreședinte executiv BYD)
- Link&Co 02 – un alt modele chinezesc, din familia Geely, conceput în Suedia, recent intrat în România
- Volvo EX90 – nava amiral Volvo, un adevărat etalon al rafinamentului și luxului electric.
Pe rând, acestea au fost expuse și testate de clienții, partenerii și / sau angajații Arval / BNP Paribas, au urmat trei zile de expunere la București Mall și două zile de teste pe drumuri de toate categoriile (de la autostradă până la puțin macadam) și pe un traseu de aproximativ 600 de kilometri.
Clasamentul complet la Best Electric Car in Romania 2025
La final, ca de obicei, conferința de presă pentru anunțarea premiilor a avut loc la Ministerul Mediului, cu participarea domnului ministru Mircea Fechet.
În urma voturilor juriului, SUV-ul Lynk & Co 02 a primit cele mai multe puncte (97), urmat la foarte mică distanță de Renault 5 (94 de puncte), hatch-ul francez fiind, de altfel, și deținătorul titlului Car of the Year pentru acest an. Pe locul trei s-a clasat Hyundai Inster, cu 85 de puncte.
Iată și clasamentul complet:
- Lynk & Co 02 – 97 puncte
- Renault 5 – 94 puncte
- Hyundai Inster – 85 puncte
- Kia EV3 – 84 puncte
- Ford Puma Gen-E – 68 puncte
- BYD Sealion 7 – 61 puncte
- Volvo EX90 – 49 puncte
- Cupra Tavascan – 38 puncte
Tot în urma votului jurului, au fost stabiliți și câștigătorii celor cinci premii axate pe diferite caracteristici definitorii:
- BestElectric Tech, pentru cea mai interesantă tehnologie – BYD Sealion 7
- BestElectric Range, pentru cea mai buna autonomie – KIA EV3
- BestElectric Consumption, pentru cel mai redus consum – Ford Puma GEN-E
- BestElectric Design, pentru cel mai reușit aspect – Renault 5
- BestElectric Premium, pentru cel mai reușit model premium – Volvo EX90.
Nu în ultimul rând, premiul Best Electric City, care premiază cele mai dezvoltate municipii din punctul de vedere al infrastructurii de încărcare, a revenit în acest an municipiului Cluj – Napoca.
Best Electric Car, eveniment de referință
„Best Electric Car este un eveniment de referință în industria auto din România și ne bucurăm că reușim să creștem în ritmul accentuat al pieței. Dacă la prima ediție am adunat cu greu 7 finaliste, în 2025 am avut aproape 40 de modele eligibile și a fost o provocare să selectăm cele 8 mașini din finală. Apoi ne-a fost și mai greu să le departajăm, dovadă stând cel mai strâns clasament din istoria concursului. În plus, anul acesta am introdus două noi categorii foarte importante, votul publicului, pentru că este esențial să aflăm ce crede utilizatorul final, dar și premiul pentru capitala de județ cu cea mai bună infrastructură de încărcare, un element esențial pentru dezvoltarea pieței”, spune Florin Micu, coordonatorul proiectului și CEO AutoExpert Media.
„Segmentul autovehiculelor electrice este în continuă creștere în România și observăm acest lucru atât din discuțiile cu partenerii noștri, care ne cer tot mai des astfel de modele, dar și din rezultatele Observatorului Arval de Mobilitate, pe care îl vom lansa în curând și care arată tendințe interesante pentru piața internă. Asocierea cu acest eveniment de referință pentru industria auto din România a venit natural pentru Arval și mă bucur că suntem și în 2025 partener principal, fiind un segment care ne interesează în mod deosebit. Aș vrea să îi felicit pe participanți și pe câștigători, și în plus să punctez faptul că noi, la Arval, rămânem dedicați în a oferi soluții de mobilitate sustenabilă partenerilor care vor să facă această investiție într-un mod informat”, susține Roxana Lupescu, Director General la Arval Service Lease România.
Pentru ediția 2025 a BestElectric Car 2025 echipa AutoExpert Media și-a propus să ofere publicului din România o analiză detaliată a modelelor disponibile în acest moment în showroom-uri și să consolideze parteneriatele tradiționale cu Ministerul Mediului, Arval, partenerul principal al evenimentului, Eldrive, partenerul de încărcare, Schaeffler, care a preluat această ștafetă după achiziția Vitesco, București Mall, Hotel TTS Covasna, la care s-a adăugat unul dintre principalii furnizori de anvelope pentru vehicule electrice – Hankook.
La final, ca de obicei, conferința de presă pentru anunțarea premiilor a avut loc la Ministerul Mediului, cu participarea domnului ministru Mircea Fechet.
Comentați?