Premierul Ludovic Orban a afirmat că odată cu eliminarea supraaccizei la carburanţi, va creşte consumul şi se va reduce inflaţia.
”Orice creştere prea mare a preţului la combustibil afectează negativ economia: creşte costurile cu transporturile şi afectează transportatorii. Sunt destui transportatori care compară preţurile la nivel european şi renunţă să alimenteze din România. De asemenea, o acciză prea mare crează inflaţie şi duce la creşterea preţului la toate produsele care implică transport. Şi aşa inflaţia este foarte mare. Cred că reducerea accizei reprezintă un stimulent bun pentru economie şi va aduce efecte pe reducerea inflaţiei”, a explicat premierul.
Eliminarea supraaccizei la carburanţi a fost decisă, miercuri, prin votul Camerei Deputaţilor, forul decizional, legea urmând să fie trimisă la promulgare.
Banca Naţională a României (BNR) a scăzut de la 4,2% la 3,8% prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an şi a coborât, de la 3,4% la 3,1%, prognoza pentru decembrie 2020.
Potrivit unui barometru de opinie realizat de compania de consultanţă Frames în rândul a 240 de oameni de afaceri, manageri şi experţi cu funcţii de răspundere din aproape întregul spectru economic, în perioada 1-7 octombrie, principalele temeri ale investitorilor sunt legate de creşterea inflaţiei, menţionată de 67% dintre respondenţi.
„Creşterea preţurilor se află în prim-planul preocupărilor managerilor. Tot mai multe companii încearcă să acopere din preţuri problemele pe care le întâmpină, de la scăderea vânzărilor la blocajul financiar generat de neplata la timp a facturilor, creşterea salariilor, forţată de evoluţia câştigurilor din sectorul bugetar şi preconizata scumpire a utilităţilor (carburanţi, energie, gaze etc.), în perspectiva sezonului rece”, arată concluziile analizei.
CITEŞTE ŞI:
Ce acoperiri oferă poliţa RCA emisă de asigurătorul autorizat în alt stat UE
Supraacciza la carburanţi a fost eliminată din Codul Fiscal
Contractul de finanţare pentru lotul Biharia-Borş (A3), trimis la Bruxelles
Comentați?