Supraacciza la carburanţi a fost eliminată din Codul Fiscal

Supraacciza la carburanţi va fi eliminată de la 1 ianuarie 2020, prin adoptarea de către Camera Deputaţilor, forul decizional, a proiectului de lege care vizează modificarea Codului Fiscal.
carburanţi

Măsura va reduce acciza (supraacciza este parte din acciză) cu 32 de bani/litru şi se presupune că ar trebui să micşoreze preţurile carburanţilor, în medie, cu 45 de bani pe litru, ţinând cont şi de efectul cumulat al scăderii accizei şi a TVA aplicabile. Acest lucru ar însemna că la 50 litri combustibil, se vor economisi aproximativ 30 de lei.

Potrivit datelor Ministerului Finanţelor, în primele 9 luni din 2019, statul a încasat din accizarea carburanţilor 2,17 miliarde de lei. Anul trecut, acciza încasată a adus la buget 2,7 miliarde de lei.

Supraacciza la carburanţi de 7 eurocenţi pe litru a fost introdusă de Guvernul Ponta, la 1 aprilie 2014. Instantaneu, preţurile la benzina cu plumb şi fără plumb, motorină şi petrolul folosit drept combustibil pentru motor (kerosen) au crescut cu 0,41 lei/litru. În urma protestelor transportatorilor rutieri, Guvernul a decis ca, pentru motorină, acestora să le fie returnat, trimestrial, 4 cenţi din acciza de 7 eurocenţi, pe baza facturii de achiziţionare a carburantului.

Suprataxa a rămas în vigoare până la 1 ianuarie 2017, când a fost eliminată, alături de alte biruri (timbul de mediu, de exemplu), la iniţiativa lui Liviu Dragnea, preşedintele PSD. Apoi, în acelaşi an, pe 15 septembrie, ea a fost reintrodusă de Guvernul PSD condus de Mihai Tudose, care a constatat că nu sunt bani suficienţi la buget.

 

CITEŞTE ŞI:

Contractul de finanţare pentru lotul Biharia-Borş (A3), trimis la Bruxelles

Noua etichetă UE pentru anvelope intră în vigoare din mai 2021

Schaeffler deschide un nou Centru de Testare în Braşov

 

 

Adaugati comentariu