Legea RCA a fost promulgată. 10 prevederi-cheie

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat astăzi decretul pentru promulgarea Legii privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terţilor prin accidente de vehicule şi tramvaie.
ofertele

Legea RCA aduce o serie de schimbări pentru industria de asigurări, printre cele mai importante fiind introducerea valorilor de referinţă, decontarea directă şi limitarea cheltuielilor asigurătorilor la 25% din tarif.

Potrivit legii, persoanele fizice sau juridice care au in proprietate vehicule supuse inmatricularii sau inregistrarii, au obligatia sa se asigure pentru cazurile de raspundere civila ca urmare a prejudiciilor produse prin accidente. Exceptiile sunt persoanele fizice si juridice care utilizeaza vehicule exclusiv in scopul antrenamentelor, curselor, intrecerilor sau raliurilor, organizate legal.

In plus, si masinile aflate in proces de inmatriculare vor avea nevoie de asigurare auto obligatorie inainte de a obtine numerele de inmatriculare, dar bicicletele si carutele nu vor plati RCA.

Textul prevede ca tariful de referinta – prima de asigurare cu caracter orientativ determinata pe baza datelor statistice de la nivelul pietei de RCA – va fi calculat pe baza unei formule, semestrial, de catre o societate cu expertiza recunoscuta in domeniu, angajata de Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF). Institutia are obligatia sa publice aceste valori. Primele tarife de referinta au fost anuntate deja, fiind calculate pe baza datelor cu privire la politele din perioada 2012 – 2016 si la daunele inregistrate in intervalul 2010 – 2016. Intrate in vigoare vineri, 19 mai 2017, acestea au valori cuprinse intre 500 lei/an si 7.300 lei/an.

 

CITEŞTE ŞI: ASF a publicat tarifele de referinţă. Vezi care sunt valorile

 

Cheltuielile administrative si de vanzare ale politei de asigurare, incluse in tariful de prima, nu pot depasi cumulat 25% din tariful rezultat.

Plata primelor de asigurare se face integral sau in rate, iar contractul RCA se incheie pe o perioada cuprinsa intre o luna si 12 luni, multiplu de o luna, in functie de optiunea asiguratului. Contractul poate fi suspendat la cererea asiguratului, cu obligatia depunerii placutelor de inmatriculare/inregistrare la autoritatea care le-a eliberat.

O notiune nou introdusa in legislatia RCA este cea referitoare la “asiguratul cu risc ridicat”. Potrivit legii, acesta este persoana pentru care, cel putin 3 asiguratori RCA, oferteaza un tarif de prima de “N” ori mai mare decat tariful de referinta. Factorul ,,N” este stabilit de catre BAAR, cu aprobarea ASF si este calculat pentru un vehicul cu aceleasi caracteristici tehnice cu ale vehiculului pentru care se solicita asigurarea, precum si pentru aceeasi clasa de bonus-malus a asiguratului/utilizatorului. Caracteristicile tehnice ale vehiculelor se vor raporta la capacitatea cilindrica, cu exceptia vehiculelor cu motoare electrice, caz in care se va tine seama de puterea acestora.

Alte texte adoptate prevad ca, in calculul tarifului de prima, asiguratorii RCA pot folosi criterii de risc, indici de incarcare, coeficienti de majorare si corectie ori alte instrumente de ajustare a tarifelor stabilite prin reglementari

ale ASF. Criteriile de aplicare pentru sistemul bonus-malus sunt cele prevazute in reglementarile ASF, iar clasa B/M poate lua in calcul istoricul soferului.

Legea  introduce sistemul decontarii directe intre asiguratorii RCA. Potrivit amendamentelor, decontarea directa este aplicabila cu indeplinirea unor conditii: accidentele auto se produc pe teritoriul Romaniei, vehiculele implicate sunt inmatriculate in Romania, prejudiciile sunt exclusiv asupra vehiculelor si ambele vehicule implicate au asigurare RCA valabila.

In caz de vatamare a integritatii corporale sau a sanatatii ori de deces rezultate in urma unui accident de vehicule, stabilirea despagubirii se realizeaza atat pe cale amiabila, cat si pe cale judecatoreasca.

Stabilirea despagubirii pe cale amiabila se realizeaza pe baza urmatoarelor criterii generale de evaluare:

– despagubirile cuvenite persoanelor prejudiciate ca urmare a vatamarii integritatii corporale ori a sanatatii persoanelor, se stabilesc prin ordin comun emis de Ministerul Sanatatii si A.S.F., in baza punctajului comunicat de Institutul National de Medicina Legala „Mina Minovici” Bucuresti;

– evaluarea despagubirilor are in vedere un nivel mediu prezumat al suferintei indurate de persoanele prejudiciate;

– valoarea unui punct traumatic este egala cu dublul salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata de la data producerii accidentului;

– despagubirile se pot ajusta in functie de particularitatile fiecarui caz in parte, pe baza de documente justificative;

– punctajul pentru suferintele cauzate prin vatamarea integritatii corporale ori a sanatatii persoanelor include numai prejudiciile legate de durerile fizice; pentru prejudiciile legate de traumele psihice, persoana prejudiciata poate aduce documente in dovedirea acestora. Stabilirea despagubirii pe cale judecatoreasca se realizeaza pe baza probelor cu caracter medical, medico-legal, psihologic si statistic.

Un alt amendament adoptat permite proprietarilor de masini sa obtina despagubiri daca isi repara automobilul accidentat in orice service, in afara sistemelor de referinta propuse initial de Autoritatea de Supraveghere Financiara. De asemenea, deputatii au stabilit ca utilizarea de piese contrafacute in efectuarea de reparatii auto a devenit infractiune.

Pe de alta parte, despagubirile se stabilesc pe baza preturilor de referinta pe piata la data producerii riscului asigurat.

Legea RCA a fost adoptata de Camera Deputatilor, forul decizional, cu 226 voturi ”pentru”, 25 ”impotriva” si patru abtineri.

 

Adaugati comentariu