Advertisement

Târgu-Neamț - Iași - Ungheni
Home Administrare flote Juridic Legea radarelor, pregătită pentru promulgare. Noile prevederi

Legea radarelor, pregătită pentru promulgare. Noile prevederi

Legea radarelor, prin care se interzice utilizarea dispozitivelor de măsurare a vitezei din autovehicule care nu au înscrisurile Poliţiei şi nu sunt amplasate în locuri vizibile, va fi trimisă la promulgare, în prezent fiind depusă la Secretarul general al Camerei Deputaţilor pentru exercitarea dreptului de sesizare asupra constitutionalităţii.

Actul normativ, adoptat în forma finală în data de 14 mai 2019 de Camera Deputaţilor (186 de voturi pentru, 21 împotrivă şi 6 abţineri), modifică art. 109 din Codul Rutier (OUG 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice).

Noile prevederi din „Legea radarelor” sunt următoarele:

(1) Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se fac direct de către poliţistul rutier, iar în punctele de trecere a frontierei de stat a României, de către poliţiştii de frontieră. Poliţiştii rutieri, respectiv poliţiştii de frontieră sunt obligaţi să poarte uniformă cu înscrisuri şi însemne distinctive.

(2) Constatarea contravenţiilor se poate face şi cu ajutorul unor mijloace tehnice certificate sau mijloace tehnice omologate şi verificate metrologic, consemnându-se aceasta în procesul verbal de constatare a contravenţiei.

(3) Constatarea contravenţiilor cu privire la faptele care încalcă dispoziţiile privind limitele de viteză se face numai cu ajutorul mijloacelor tehnice certificate sau a mijloacelor tehnice omologate şi verificate metrologic, consemnându-se aceasta în procesul-verbal de constatare a contravenţiei.

(4) Dispozitivele destinate măsurării vitezei se instalează exclusiv pe autovehicule care prezintă înscrisurile şi însemnele distinctive ale poliţiei rutiere. Dispozitivele mobile, de tip pistol, destinate măsurării vitezei se utilizează la o distanţă maximă de 10 metri de autovehiculele care prezintă înscrisurile şi însemnele distinctive ale poliţiei rutiere. Se interzice utilizarea dispozitivelor de măsurare a vitezei din autovehicule care nu prezintă înscrisurile şi însemnele distinctive, de către poliţişti care nu poartă uniforme, cu înscrisuri şi însemne distinctive, conform alin. (l) şi care nu sunt amplasate în locuri vizibile.

(5) În cazurile prevăzute la alin. (3) şi numai cu respectarea prevederilor alin. (1) şi (4), procesul-verbal se poate încheia şi în lipsa contravenientului, după stabilirea identităţii conducătorului de vehicul, menţionându-se aceasta în procesul-verbal, fără a fi necesară confirmarea faptelor de către martori.

(6) Prevederile prezentei ordonanţe de urgenţă referitoare la contravenţii se completează cu cele ale Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările şi completările ulterioare.

 

CITEŞTE ŞI:

Restricţii de trafic în Capitală în perioada vizitei Sanctităţii Sale Papa Francisc

Cum beneficiază IMM-urile de expertiza ALD Automotive

Lărgirea DN 2 a fost anulată. Se va construi (cândva) Autostrada Moldova

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Primăria Sectorul 3
Juridic

Cât costă să îți recuperezi mașina ridicată de Primăria Sectorului 3

De la începutul anului, Primăria Sectorului 3 a ridicat 1382 de autovehicule...

Despăgubirile
AsigurăriJuridic

Decizie ICCJ: Despăgubirile datorate de asigurătorul RCA trebuie să reflecte costurile reale

Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a stabilit că despăgubirile datorate...

Comisia Europeană
Industrie autoJuridic

Comisia Europeană a cedat în fața producătorilor auto cu privire la emisiile de CO2

Comisia Europeană va relaxa cerințele legate de standardul CAFE pentru 2025, a...

Italia
Juridic

Italia investighează 4 constructori de mașini electrice – Tesla, Volkswagen, BYD și Stellantis

Autoritatea de Concurență din Italia a deschis o investigație pentru posibile practici...