Potrivit Directiei Regimului de Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor, in anul 2018, in Romania, numarul de autoturisme rulate achizitionate a fost de 4 ori mai mare, fata de numarul masinilor noi achizitionate, iar dintre aceste achizitii, mai mult de 50% dintre ele au fost facute printr-un dealer autorizat, prin leasing financiar.
Cifrele de la inceputul anului 2019, dovedesc ca si in acest an, tot mai multi romani prefera sa achizitioneze un vehicul rulat, in detrimentul achizitiei unui autoturism nou, fapt datorat numeroaselor oferte ale companiilor de leasing.
Achizitia unui vehicul rulat printr-un contract de leasing financiar este una dintre solutiile cele mai la indemana, la care poate apela un antreprenor sau managerii unor Intreprinderi Mici si Mijlocii, care nu pot achizitiona aceste autoturisme prin resurse proprii. Dezvoltarea unei flote auto care sa corespunda necesitatilor de transport, indiferent de domeniul de activitate al firmei, reprezinta primul pas, catre cresterea companiei respective. Aceasta nevoie pentru dezvoltarea flotei auto a companiilor din Romania, s-a simtit puternic si in piata de leasing, care a avut o crestere semnificativa in acest an, rezultand o gama larga si diversificata de servicii, care ofera antreprenorilor, oferte si oportunitati pentru achizita prin leasing financiar a autoturismelor rulate.
Decizia de a achizitiona un vehicul este influentata de mai multi factori cum ar fi: selectarea modelului dorit al autoturismului, motorizarea si dotarile masinii, anul de fabricatie si rulajul masinii, in cazul vehiculelor rulate. Toti acesti factori fac ca achizitia unui autovehicul sa reprezinte un proces amplu de alegeri deloc usoare. Un factor care poate cantari mult in alegerea autoturismului este reprezentat de pretul acestuia; astfel pentru antreprenorii care doresc sa pastreze o limita de buget, achizita prin leasing a unui vehicul rulat reprezinta cea mai buna solutie.
Cum funcționează finanțarea prin leasing pentru vehicule rulate?
Pentru a achizitiona vehicule rulate in Romania, exista mai multe modalitati: prin numerar, prin credit bancar auto sau prin leasing financiar. In cazul achizitiei prin leasing financiar a masinii, chiar daca se va intra in posesia bunului la inceputul contractului, vei deveni proprietarul de drept, abia la finalul perioadei contractuale. Costul principal pe care il vei avea in acest contract este dobanda, care poate varia intre 4% si 10%, cifre asemanatoare cu creditele auto bancare. In comparatie cu creditul bancar, in cazul finantarii prin leasing, procedurile si documentatia solicitata este mult mai flexibila, deoarece riscurile pentru o companie de leasing sunt mai mici, avand in vedere ca finantarea prin leasing se aseamana cu un contract de inchiriere. In cazul in care clientul nu isi onoreza platile lunare, societatea de leasing isi poate valorifica bunul mult mai usor decat banca, care ar fi fost obligata sa recurga la executarea silita pentru recuperarea pierderilor. Restrictiile financiare impuse de banci pentru acordarea creditelor, pun in dificultate companiile aflate la inceput de drum, care isi doresc o crestere a flotei auto, deoarece marea majoritate dintre acestea nu se incadreaza in limitele impuse.
Indiferent de modalitatea de finantare aleasa, atunci cand se achizitioneza un autoturism rulat, finantatorul trebuie sa ofere informatii despre autoturism privind istoricul proprietarilor anteriori, rulajul masinii si istoricul de service.
Pasii pentru a incheia un contract de leasing financiar pentru vehicule rulate sunt la fel cu pasii pentru achizitia vehiculelor noi. Perioada contractuala poate fi insa mai mare, de pana la 8 ani. Acesta include insa atat vechimea bunului, cat si perioada contractuala.
Compania de leasing se asigura, fie prin evaluare autorizata, fie prin comparare, ca pretul autovehiculelor rulate este conform cu cu piata de profil si segmentul din care face parte vehiculul. Este posibil ca finantatorul sa solicite un avans mai mare in cazul leasingului pentru vehicule rulate, insa costurile finale pot fi flexibile. Ca si in cazul finantarii unui vehicul nou, cei care opteaza pentru finantarea prin leasing financiar pentru vehicule rulate vor deveni proprietarii bunului la finalul contractului.
Care sunt beneficiile unui contract de leasing pentru vehiculele rulate?
Unul dintre principalele beneficii pe care le are un contract de leasing pentru vehiculele rulate este reprezentat de o rata lunara mica, deoarece acestea au un pret de vanzare mai mic, fata de aceeasi masina noua. Pretul mai mic se explica prin faptul ca vehiculul a fost deja utilizat si astfel nu se mai produce atat de abrupt deprecierea bunului (de obicei in primul an de utilizare se produce o depreciere de 25% a bunului). Astfel se explica de ce rata lunara din contractul de leasing este semnificativ mai mica, in cazul leasingului pentru vehiculele rulate. Aceste beneficii au un impact mai mare in cazul contractelor de leasing pentru masinile de lux, deoarece un model dintr-o gama de lux, are o depreciere redusa a valorii sale reziduale si astfel se pot obtine preturi avantajoase pentru aceste vehicule.
Un alt beneficiu in achizitia prin leasing a unui vehicul rulat este faptul ca la finalul contractului de leasing, o astfel de masina va fi mai usor de revandut, comparativ cu un autoturism nou, datorita pretului si a valorii sale reziduale mai mici.
Ce trebuie sa faci ca sa inchei un contract de leasing pentru vehicule rulate?
Dupa ce s-a luat decizia dezvoltarii parcului auto a unei companii, primul pas pe care trebuie sa il aiba in vedere antreprenorul este de a cere oferte de leasing, de la dealeri autorizati sau de la companii de leasing care au propriul parc auto de vehicule rulate. In primul rand este important sa se cunoasca care sunt costurile de leasing pentru versiunea noua a masinii, pentru a putea face comparatii de pret intre cele doua contracte. Dupa compararea ofertelor si alegerea unui dealer cu care sa se incheie un contract de leasing, se obtine o cotatie de pret. La fel ca in cazul contractelor pentru masini noi, pentru vehiculele rulate se aplica aceleasi reguli: se negociaza pretul de vanzare ( in cazul anumitor companii de leasing), valoarea reziduala si ratele lunare. Unele companii de leasing pot sa includa in plata lunara si impozitul anual, asigurarea RCA, asigurarea CASCO, dar si alte facilitati pe care le are incluse masina, cum ar fi GPS sau asistenta de drum.
Tinand cont ca in anul 2018, numarul autoturismelor rulate achizitionate a fost de 4 ori mai mare decat numarul masinilor noi, piata masinilor rulate o sa creasca si tot mai multe companii de leasing vor veni in intampinarea antreprenorilor si companiilor, cu tot mai multe oferte de finantare prin leasing financiar.
Sursa imagine: https://www.pexels.com/photo/aerial-photo-of-buildings-and-roads-681335/
Comentați?