Jeep Grand Cherokee, căpetenia all-terrain

Chiar înainte de a decide ce alte mașini mai sunt necesare în companie, n-ar strica să alegeți un vehicul care să fie reprezentativ pentru succesul afacerii dumneavoastră, dar care are un preț mai mic decât imaginea sa. Spre exemplu, un Jeep Grand Cherokee



Anul acesta se împlinesc 25 de ani de când Jeep Grand Cherokee este prezent pe piață. Un sfert de secol de când cele mai mari mașini din actuala gamă Jeep au traversat terenul accidentat și s-au oprit în parcare, acolo unde este plăcuța pe care scrie “Director General” sau “CEO”. Și, pentru a aniversa cum se cuvine acest eveniment, Jeep a operat un mic facelift pentru generația lansată în 2010. Ce trebuie remarcat este că, dincolo de imaginea de SUV de lux, sub caroseria elegantă a modelului american au fost operate unele modificări ce-l fac și mai capabil pe teren accidentat sau, în funcție de versiune, cu mai multe performanțe stradale.

Întâlnire în vârf de munte

Dacă v-ați gândit să faceți o plimbare până pe vârful muntelui, producătorul american vă propune să nu mergeți chiar așa, nepregătiți. Prin urmare, a fost introdusă noua versiune Jeep Grand Cherokee Trailhawk. Proiectat din start pentru a face față terenului accidentat, Trailhawk vine dotat cu jante pe 18” și anvelope cu profil mai agresiv și talon ranforsat cu kevlar, pentru off-road. În plus, pentru transmisie, au instalat o cutie de viteze automată cu opt trepte, reductor și diferențial spate blocant (ELSD). Acest diferențial distribuie cuplul motor între roți spre aceea cu cea mai bună aderență. O caracteristică interesantă este aceea că un calculator analizează datele din terenul pe care se deplasează mașina și anticipează coeficientul de aderență optimizând proactiv distribuția cuplului pe roți, prevenind derapajul. Dacă, totuși, acesta apare are grijă să redreseze cât mai rapid mașina. În condiții dificile, de noroi, gheață, plan înclinat, am constatat că poate redresa foarte repede mașina.

Pentru mai multă siguranță, vehiculul are izolații mai bune pentru apă și scuturi de protecție ca dotări standard. Numai așa putea primi medalia “Trail Rated” pe care Jeep o instalează numai pe vehiculele ce reușesc să treacă anumite teste, iar aceasta este vizibilă pe aripile față ale mașinii.

La interior, Jeep Grand Cherokee Trailhawk este dotat cu o tapițerie specială, neagră, ce combină pielea cu pielea întoarsă. Pe volan se află inscripționată sigla “Trailhawk” pentru a aduce aminte proprietarului că poate avea încredere că mașina nu-l va lăsa la greu. Instalația audio performantă face parte din arsenalul necesar atunci când nu vă aflați neapărat pe vârf de munte. Pentru că Trailhawk este făcut să se simtă foarte bine și în mediul urban. Pentru el sunt disponibile câteva versiuni, din care una turbodiesel de trei litri, un V6 benzină de 3,6 litri și un V8 de 5,7 litri. Desigur, cea mai bună versiune promite a fi turbodiesel-ul.

Domnul este servit

Dacă nu vă propuneți să mergeți prea des pe trasee complicate și dificile, puteți apela cu încredere la versiunea Summit. Aceasta nu este nouă, fiind existentă și în ofertele Jeep Grand Cherokee de până acum. Spre deosebire de Trailhawk, la Summit s-a pus accentul pe eleganță, bun gust și rafinament. Poate fi comandat cu tapițerii speciale, elegante, cu piele perforată și patru scaune încălzite și ventilate. La partea frontală se remarcă grila cromată, redesenată, cu cele șapte sloturi caracteristice mărcii. Tot în față se remarcă o bară nouă, mai modernă. Aceasta include proiectoarele de ceață cu LED-uri și, pe mijloc, o cameră de luat vederi pentru sistemele de siguranță instalate. Dar, cu siguranță, ce contează cel mai mult este felul în care a fost amenajat interiorul.

Trebuie să recunosc că, urcând la bord, am rămas impresionat atât de calitatea materialelor cât și de finisajel existente. Niciun Jeep nu a reușit, vreodată, să ajungă la un asemenea nivel de rafinament iar Grand Cherokee 2017 se poate spune că rivalizează alte mărci premium. Clienții pot opta pentru pielea Laguna, cu două combinații de culori în două tonuri: Indigo și Sky Gray, opțiuni inexistente până acum pe nivelul de echipare Summit. Pentru confort acustic, mașina este dotată cu o instalație audio performantă Harman Kardon de 825 W cu 19 difuzoare și 3 subwoofer-e. Această instalație este responsabilă și de sistemul de anulare a zgomotelor. La rularea normală aceasta transformă interiorul într-un salon foarte liniștit. Dar, dacă se dorește, fiți pe pace: poate urla din boxe suficient cât să trezească pe oricine din jur. Sistemul audio poate fi comandat prin intermediul instalației de infotainment, prevăzută cu ecran de 8,5 inch.

La fel ca și Trailhawk, Summit poate fi dotat cu mai multe versiuni de motorizare dar cel mai probabil că pentru România va merita cel mai bine versiunea de trei litri turbodiesel, V6. Mașina este dotată cu aceeași cutie de viteze automată cu opt trepte și cu aceeași suspensie pneumatică ce permite reglarea gărzii la sol. Interesant este că și Summit are exact aceeași gardă maximă la sol, de 28 cm. Oricum este uriașă pentru o mașină care nu este destinată să meargă foarte des pe off-road. Părerea noastră este că poate, doar că lasă asta în seama lui Trailhawk. Chiar dacă are reductor și diferențial semiblocant asistat electronic pe spate (ELSD).

Cel mai performant

Ca în orice familie, trebuie să fie și cineva mai rebel. La acest capitol, Jeep Grand Cherokee are versiunea SRT8. Desigur, nu este pentru prima oară când Jeep propune așa ceva. Doar că acum i-a reușit mai bine și a obținut cel mai rapid Jeep din toate timpurile. Cu o viteză maximă de aproape 260 km/h și un demaraj 0-100 km/h în cinci secunde, Grand Cherokee SRT8 se dorește o amenințare la adresa SUV-urilor performante europene. Sub capotă se află un motor V8 cu benzină, de 6,4 litri, pe care scrie mare “Hemi”. Motorul este, cum s-ar spune, old school, fiind aspirat și în spiritul propulsoarelor erei Muscle Car. Sunetul este cel care face toți banii, ridicându-vă părul de pe mâini și stârnind reacții diverse celor ce se află prin jurul mașinii. Iar acest mârâit (la ralanti) și urlet (la peste 3000 rpm) nu este doar un show: V8-ul american oferă 468 CP și un cuplu uriaș de 624 Nm/4100 rpm. Partea surprinzătoare vine la capitolul consum. La viteze stabilizate, de 100-110 km/h, se dezactivează patru pistoane și, astfel, scade consumul. Desigur, chiar dacă merge în 4 cilindri din 8, tot se cheamă că merge cu un 3,2 litri, nu? Consumul însă se stabilizează sub 10 l/100 km.

VERDICT

Aportul de imagine adus de un SUV de această talie este important pentru orice posesor de flotă. Ceea ce aduce în plus Jeep este un renume de marcă și un caracter exclusiv. În plus, apartenența automată la Jeep Owners Group va putea aduce proprietarului său o nouă deschidere spre noi parteneri de afaceri. În plus, nu are același aer de „mașină-uniformă“ a segmentului, existentă la alte modele concurente.

 

 

Adaugati comentariu