Advertisement

fiscale
Home Miscellanea Macroeconomie Inflaţie anuală negativă, de -1,6%, în iunie

Inflaţie anuală negativă, de -1,6%, în iunie

Inflaţia anuală a fost de minus 1,6% în luna iunie, în scădere semnificativă de la 1,2% în luna precedentă, iar inflaţia lunară a ajuns la 2,95%. Reamintim că, la începutul lunii trecute, a intrat în vigoare extinderea aplicării cotei reduse de TVA de 9% pentru livrarea alimentelor şi băuturilor.

În iunie 2015, ponderea mărfurilor şi serviciilor care au înregistrat o scădere a preţurilor, comparativ cu luna iunie 2014, este de 36,2%, cele care au avut creşteri cuprinse în intervalul 0 – 2,5% deţin o pondere de 42,9%. Mărfurile şi serviciile ale căror preţuri au crescut cu mai mult de 2,5% deţin o pondere de 20,9%.

inflatia-anuala-negativa-de-16-in-iunie-floteauto
Creşterea medie a preţurilor de consum în ultimele 12 luni, pe baza IPC, este de 0,7%

De la 1 iunie a intrat în vigoare extinderea aplicării cotei reduse de TVA de 9% pentru livrarea alimentelor şi băuturilor

„Presupunând că această modificare fiscală ar fi fost transferată în întregime încă de la momentul intrării în vigoare, putem spune că -3,5 puncte procentuale din scăderea cu -1,6%, a ratei anuale a IPC în luna iunie 2015, se datorează reducerii cotei de TVA. Ponderea produselor care fac scopul acestei reduceri şi sunt incluse în calcul IPC este de 27,9%”, explică INS.

 

Creşterea medie a preţurilor de consum în ultimele 12 luni (iulie 2014 – iunie 2015) faţă de precedentele 12 luni (iulie 2013 – iunie 2014), calculată pe baza IPC, este de 0,7%. Determinată pe baza IAPC, creşterea este de 1,0%, precizează INS.

Inflaţia din luna iunie va arăta o scădere a preţurilor de peste două punte procentuale faţă de mai, iar indicele anual se va situa la minus unu şi ceva la sută, însă este important ca populaţia să nu perceapă această scădere ca fiind deflaţie”, afirma recent guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

În opinia sa, în cazul în care şi datele pe iulie, august, septembrie vor arăta scăderi de preţuri similare celor din iunie este bine ca banca centrală să aibă rezerve de măsuri pentru a contracara efectele unei astfel de situaţii.

 

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

deficite gemene
Macroeconomie

Deficitele gemene ale României: iluzia stabilității și riscurile ascunse pentru viitorul economic

În termeni economici, termenul „deficite gemene” (“twin deficits”) se referă la existența...

Rata anuală a inflației
Macroeconomie

Rata anuală a inflației a urcat la 5,14%, în decembrie 2024

Rata anuală a inflației a urcat, în luna decembrie 2024, la 5,14%,...

tarifelor RCA
AsigurăriMacroeconomieMiscellanea

Ministerul Finanțelor propune prelungirea plafonării tarifelor RCA până la 31 martie 2025

Ministerul Finanțelor a lansat în dezbatere publică un proiect de Hotărâre de...

Rata anuală a inflaţiei
Macroeconomie

Rata anuală a inflaţiei a urcat la 5,11%, în noiembrie 2024

Rata anuală a inflaţiei a urcat, în luna noiembrie 2024, la 5,11%,...