CORONAVIRUS. S-au închis graniţele externe ale Uniunii Europene. Cât timp?

Pentru a preveni răspândirea coronavirusului, liderii europeni au convenit închiderea graniţelor externe europene, dar au stabilit crearea unor culoare rapide la frontierele ţărilor pentru a menţine circulaţia mărfurilor.frontiere

Măsurile vor fi valabile timp de 30 de zile şi nu se vor aplica Marii Britanii, care, chiar dacă a ieşit din Uniune în acest an, este încă în perioada de tranziţie.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a precizat, însă, că va rămâne la latitudinea ţărilor europene să aplice închiderea graniţelor externe pentru cetăţeni din state terţe.

”Inamicul este virusul, iar acum trebuie să facem tot posibilul să ne protejăm cetăţenii şi să ne protejăm economiile. Suntem pregătiţi să facem tot ce este necesar. Nu vom ezita să luăm măsuri suplimentate, pe măsură ce situaţia va evolua”, a precizat Ursula von der Leyen.

Cu efect imediat, în UE vor intra doar bunurile, echipamentele medicale şi în unele cazuri persoane considerate necesare eforturilor de gestionare a extinderii epidemiei de coronavirus.

Acordul privind închiderea graniţelor externe nu este angajant din punct de vedere legal şi va depinde de liderii statelor dacă îşi vor respecta angajamentele făcute marţi.

Comisia Europeană speră că prin închiderea graniţei externe, guvernele naţionale vor dori să deschidă unele frontiere interne pe care unele state membre le-au închis ca reacţie la criză. Executivul comunicat de la Bruxelles consideră că redeschiderea graniţelor interne va duce la un răspuns coordonat la epidemia de coronavirus.

Ursula Von Der Leyen nu a precizat dacă vreun stat membru s-a angajat să ridice restricţiile de la graniţele interne. Ea şi-a exprimat în schimb încrederea că ”în următoarea fază va avea loc o evoluţie pozitivă”.

 

CITEŞTE ŞI:

Comisia Europeană va permite acordarea de ajutoare de stat de până la 500.000 euro/companie

Prețuri Opel Corsa-e în România

Ford închide fabrica din Craiova. 6.000 de angajaţi intră în şomaj tehnic

 

Adaugati comentariu