Advertisement
Sânmartin
Home Infrastructură Începe construcția Variantei de Ocolire a localității Sânmartin din jud. Bihor

Începe construcția Variantei de Ocolire a localității Sânmartin din jud. Bihor

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a semnat, la Oradea, contractul pentru construcția Variantei de Ocolire a localității Sânmartin (județul Bihor), finanțat prin POIM 2014-2020.

Varianta Ocolitoare, în lungime de 5,7 km și cu o valoare de 148,9 milioane de lei fără TVA, va fi proiectată și construită de Asocierea Construcții Erbașu Drumuri Orăşeneşti – Procons Group – Vahostav SK.

Potrivit CNAIR, acest proiect trebuie finalizat în 14 luni, adică în anul 2023, 2 luni fiind alocate perioadei de proiectare și 12 luni celei de execuție.

Contractul semnat este rezultatul unui Protocol încheiat între CNAIR și Consiliul Județean Bihor, prin care a fost revizuită documentația tehnică pentru implementare.

Prezent la Oradea, directorul general al CNAIR, Cristian Pistol, a subliniat că își dorește ca și celelalte protocoale semnate cu autoritățile locale să aducă rezultate la fel de bune.

„Este un exemplu de succes pentru demersurile pe care CNAIR le face împreună cu autoritățile locale. Avem 41 protocoale semnate până acum cu autorități din mai multe județe și sper că toate vor avea succes. Contractul semnat astăzi, la Oradea, demonstrează că autoritățile centrale și cele locale pot colabora cu succes”, a menționat șeful CNAIR.

Directorul General al CNAIR a discutat cu președintele CJ Bihor, Ilie Bolojan, și despre celelalte proiecte de interes pentru această zonă, precum Autostrada Brașov – Tg. Mureș – Cluj – Oradea (Transilvania).

Astfel, pentru proiectarea și execuția subsecțiunii 3C1 Suplacu de Barcău – Chiribiș, a fost desemnată câștigătoare Asocierea Construcții Erbașu – Vahostav SK, cu prețul de 542,956 milioane de lei (fără TVA). Oferta este însă în reevaluare, după decizia Curții de Apel București.

Pentru subsecțiunea 3C2 Chiribiș – Biharia, contractul a fost reziliat în data de 12 mai 2022. CNAIR a anunțat că a început deja pregătirea documentației pentru lansarea în licitație, în luna iunie, a contractului pentru proiectarea și execuția celor 28,55 de km.

Un alt proiect important pentru județul Bihor este și legătura dintre Centura Oradea (Girație Calea Sântandrei) și Autostrada A3 (Biharia), în lungime de 18,96 km, finanțată prin POT 2021-2027. Antreprenorul, compania Strabag, are la dispoziție 6 luni pentru proiectare și 24 luni pentru execuție. Ordinul de începere a fost emis în data de 27 septembrie 2021, iar în luna mai 2022 constructorul a obținut avizul Comisiei tehnico-economice pentru documentația PAC (autorizația de construire) și pentru Proiectului Tehnic de Execuție.

În cazul Drumului Expres Arad – Oradea, cu o lungime de 119 km, contractul pentru revizuirea Studiului de Fezabilitate finanțat prin POIM 2014-2020 se derulează în baza unui parteneriat încheiat între CNAIR și CJ Bihor. Până acum, au fost avizate analizele multicriteriale 1 și 2, iar întregul Studiu de fezabilitate urmează să fie revizuit până în luna august 2022.

Tot prin parteneriate de colaborare între CNAIR și CJ Bihor urmează să mai fie construite:

  • Varianta de ocolire Aleșd, pentru care contractul de proiectare și execuție a fost semnat în luna mai anul acesta.
  • Varianta de ocolire Beiuș, pentru care parteneriatul de implementare cu CJ Bihor a fost semnat în luna decembrie 2021. Procedura de atribuire a contractului pentru execuția lucrărilor este în derulare.

 

 

CITEȘTE ȘI:

Nokian Tyres: cum poți face economie de carburant alegând anvelopele potrivite

Liber la libere. Sau nu? Angajații mai pot beneficia de anumite zile libere

 

 

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

codlea
Infrastructură

Autostrada București – Brașov. CNAIR a avizat documentația pentru lotul Cristian – Codlea

Consiliul Tehnico-Economic al CNAIR a avizat Studiul de Fezabilitate pentru sectorul Cristian...

comarnic
Infrastructură

Circulația pe Centura Comarnic ar putea fi deschisă până la finalul anului

Lucrările la Centura orașului Comarnic, un proiect esențial pentru descongestionarea traficului de...

modernizarea Transfăgărășanului
Infrastructură

Încă un pas pentru modernizarea Transfăgărășanului

Contractul destinat proiectării lucrărilor pentru modernizarea Transfăgărășanului pe sectorul cuprins între km...

basarabi
Infrastructură

Podurile de la Basarabi și Poarta Albă – Midia-Năvodari intră în reabilitare

Podul peste Canalul Dunăre – Marea Neagră de la Basarabi, amplasat pe...