Încă 2 ani de chin pe DN 73 – Culoarul Rucăr-Bran


Modernizarea începută încă din 2014 nu poate fi finalizată. Termenul iniţial a fost septembrie 2017, apoi decembrie 2018, iar, acum, încheierea lucrărilor este din nou amânată, pentru decembrie 2019.
DN 73, parte a drumul european E 574, are o lungime de 103 km. Trece, de la nord la sud, prin Braşov, Cristian, Râşnov, Bran, Rucăr, Câmpulung şi Piteşti. Fiind un drum turistic extrem de important, acesta este traversat în weekenduri de peste 15.000 de maşini pe zi, mai ales pe traseul Braşov – Cristian – Râşnov – Bran – Moieciu – Fundata.
Proiectul de modernizare a DN73, finanţat din fonduri europene, a demarat încă din anul 2014 şi cuprinde două tronsoane: Piteşti – Câmputung, km 13,8 – km 42,85 şi Câmpulung – Braşov, km 54,05 – km 128,25. Antreprenor este asocierea Azvi – Straco Grup – Piomar Development – Tractebel Engineering.
Valoarea contractului este de 275,9 milioane de lei (fara TVA), 75% din finanţare provenind din fonduri europene prin Programul Operaţional Infrastructură Mare şi 25%, din fonduri bugetare.
Lucrările vizează, în principal, lărgirea drumului la minimum 8 metri, ranforsarea lui pentru un trafic de 11,5 tone, reconstrucţia completă a şase poduri şi reabilitarea altor 20, dar şi lărgirea unor curbe, refacerea podeţelor, construirea de şanţuri de evacuare a apei pluviale şi întărirea prin ziduri de sprijin.
Potrivit Ministerului Transporturilor, lucrările de pe primul tronson vor fi finalizate în acest an, după construcţia ultimelor trei poduri noi. Anul trecut, prin iunie, acelaşi minister avansa ca termen de încheiere a execuţiei luna septembrie 2017.
Modernizarea celui de-al doilea tronson a început de abia în vara anului trecut. Autorităţile spun că revizuirea acordului de mediu a fost obţinută de abia în octombrie 2017 şi, ca atare, proiectul de Hotărâre de Guvern pentru expropriere încă se află pe circuitul de avizare. Fără acest document, nu se poate obţine autorizaţia de construcţie, deci lucrările nu pot începe.
De altfel, modul pra lent de lucru al constructorilor a făcut chiar obiectul unei petiţii a locuitorilor din Braşov, adresate Ministerului Transporturilor în luna august 2017.
„Pe data de 18 iunie, după o perioadă de lungă aşteptare în care s-au făcut doar reparaţii curente pentru a se mai acoperi gropile din asfalt, au fost demarate lucrările de modernizare pe tronsonul Cristian-Braşov. Primele lucrări realizate în suprafaţa carosabilă au constat în frezarea mai multor şanţuri de-a lungul drumului pentru casetele de lărgire, la o distanţă de o jumătate de metru de acostament. După săparea acestora nu s-a mai efectuat nicio lucrare timp de peste o lună. Din cauza ploilor, şanţurile au devenit adevărate cratere, conducătorii auto fiind nevoiţi să circule cât mai aproape de axul drumului, uneori chiar dincolo de el, riscul de incidente rutiere mărindu-se considerabil. Recent au început lucrările mai ample. Timp de o săptămână o bandă de circulaţie a fost blocată pe o lungime de aproximativ 750 metri şi au fost instalate semafoare. În afară de blocarea benzii şi de amplasarea semafoarelor nu s-a întâmplat nimic; niciun utilaj care să lucreze, nici urmă de picior de muncitor. O săptămână traficul a fost bulversat degeaba. Apoi au fost efectuate săpături pentru consolidarea acostamentului, realizarea casetei de lărgire a drumului şi asfaltarea acestuia pe o porţiune de 750 metri, pentru o singură bandă. Recent lucrările pe această zonă au fost abandonate iar şantierul s-a deschis la 1 km, spre Braşov. După cum era de aşteptat au apărut şi problemele, traficul desfăşurându-se îngreunat din cauza coloanelor care se formează la semafoare. Astfel s-a ajuns ca un drum de la Cristian la Braşov sau vice versa să dureze o oră, în loc de 10 minute”, se arăta în petiţia trimisă autorităţilor, care descria situaţia din zonă în plin sezon de concedii.
Ce soluţii a găsit Ministerul Transporturilor? „Lucrările de modernizare se desfăşoară conform termenelor estimate pe sectoarele autorizate”, a răspuns, sec, la începutul acestui an, secretarul de stat Maria Magdalena Grigore.
Cu alte cuvinte, coşmarul şoferilor va continua. Cât? Nu ştim precis. Ce ştin este că, recent, la km 89, în dreptul localităţii Podu Dâmboviţei, zidul de sprijin a cedat pe o lungime de 100 de metri, iar traficul se desfăşoară alternativ, cu restrictie de viteza la 40 km/h, latimea maxima a partii carosabile pe care se poate circula fiind de 5 metri.