În UE încep discuțiile oficiale privind instituirea unui certificat de vaccinare

Uniunea Europeană încearcă să atenueze îngrijorarea cetățenilor că ar putea fi obligați să se vaccineze anti-Covid pentru a li se permite să călătorească, însă joi, 21 ianuarie, șefii de stat și de guvern ai UE vor începe discuțiile privind lansarea unui așa-zis certificat de vaccinare, menit să sprijine redeschiderea turismului grav afectat de criza sanitară.
certificat de vaccinare

Comisia Europeană analizează propunerea Greciei de a elibera un certificat de vaccinare digital pentru fiecare persoană vaccinată anti-Covid, pentru a facilita călătoriile și pentru a evita o altă vară dezastruoasă pentru sectorul turistic european.

Șefii de stat și de guvern ai UE urmează să discute joi propunerea, în cadrul unui summit video.

Vicepreședintele Comisiei Europene, Maros Sefcovic, a insistat însă că „vaccinarea este voluntară”. El a menționat, citat de Reuters, că unii oameni nu pot fi vaccinați din motive de sănătate, în timp ce alții ar putea pur și simplu să se opună măsurii.

„Luăm toate măsurile de precauție în sensul că nu vom crea niciun motiv pentru ca aceste persoane să fie tratate în mod diferit sau să existe limitări ale drepturilor lor”, a declarat Maros Sefcovic după o videoconferință organizată luni între miniștrii afacerilor europene.

Sefcovic a spus că prioritatea trebuie acum să fie colectarea de date despre boală și tratamentul acesteia, pe platforme digitale, la scară europeană, astfel încât experții în sănătate să poată compara modul în care virusul prezintă mutații, modul în care funcționează vaccinurile și dacă standardele de testare sunt armonizate în toate cele 27 de țări membre.

„Trebuie să ne asigurăm că datele vor fi colectate electronic în conformitate cu toate regulile de confidențialitate a datelor și ar trebui să fie făcute pe platforme interoperabile, astfel încât să putem împărtăși datele”, a spus el, adăugând că este necesar să se evalueze „eficiența vaccinuri, pentru evaluarea întregului proces de vaccinare. ”

Vaccinările au început în întreaga UE, dar nu este clar ce proporție din populație va putea fi vaccinată la timp pentru vacanța de vară.

 

CITEȘTE ȘI:

Lista actualizată a țărilor din Zona Galbenă

Noile decizii ale CNSU privind persoanele vaccinate care sosesc în România

Atenţionare de călătorie. Coduri portocaliu și galben de temperaturi scăzute în Slovacia

 

 

Adaugati comentariu