În Belgia, 1 șofer din 3 reduce viteza pentru a contracara prețurile mari la carburanți

Aproximativ 36% dintre șoferii belgieni și-au schimbat deja comportamentul de a circula, iar 28% intenționează să facă acest lucru dacă prețurile la carburanți rămân ridicate. Deja unul din trei șoferi reduce viteza când circulă pe autostrăzi, arată un studiu realizat de VIAS, Institutul pentru siguranța circulației din Belgia.viteza

Prețurile la carburanți cresc vertiginos și mulți șoferi belgieni își adaptează obiceiurile de conducere. Unul din trei șoferi reduce viteza pe autostradă, iar unul din cinci chiar amână următoarea oprire de realimentare.

VIAS a efectuat două sondaje și a interogat aproximativ 2.000 de șoferi pentru a analiza impactul creșterii prețurilor la carburanți asupra comportamentului de conducere.

Unul din șapte respondenți a recunoscut că prețurile mari ale carburanților sunt decisive pentru comportamentul său de călătorie, un element considerat crucial mai ales de șoferii cu venituri mici.

Cei cu mașini de serviciu se consideră sunt mai puțin afectați de creșterea prețurilor la benzină sau motorină.

Viteza mai mică, stil de condus defensiv

Aproximativ 36% dintre șoferii intervievați au arătat că și-au schimbat deja comportamentul de călătorie, iar 28% intenționează să facă acest lucru dacă prețurile rămân atât de ridicate. Alții (35%) sunt hotărâți să-și folosească mașina mai rar sau să nu călătorească deloc (28%). Unii (14%) au înlocuit deja autoturismul cu alte mijloace de transport.

Prețurile ridicate nu afectează doar obiceiurile de călătorie ale oamenilor, ci și stilul lor de a conduce. Majoritatea șoferilor reduc viteza pe autostradă și adoptă un stil de condus mai defensiv: 42% încetinesc mai des, iar 38% schimbă vitezele mai rapid.

Studiului Vias s-a defășurat în perioada 2 mai – 15 iunie.

 

 

CITEȘTE ȘI:

Licitație pentru primul dintre cele 10 drumuri radiale care vor lega Bucureștiul de Autostrada A0

„Tehnică pentru o viață” cu semiconductori: Bosch investește 3 miliarde de euro în afacerea cu cipuri

 

 

Adaugati comentariu