În acest an, 50% dintre maşinile controlate de RAR au avut probleme tehnice


Deşi aceste valori nu reflectă starea generală a parcului auto la nivel naţional, scopul controalelor consta în eliminarea temporară din trafic a vehiculelor ce prezintă defecţiuni tehnice majore sau periculoase care ar putea afecta desfăşurarea traficului rutier în condiţii de siguranţă, precum şi depistarea vehiculelor care circulă pe drumurile publice fără a avea Inspecţie Tehnică Periodică în termen de valabilitate.
Potrivit reprezentanţilor RAR, la controlul tehnic în trafic sunt selectate vehiculele aflate în circulaţie pentru care există indicii privind o stare tehnică precară. Pentru verificarea maşinilor sunt utilizate 44 de autolaboratoare echipate cu aparatura necesară pentru măsurarea nivelurilor emisiilor poluante, analizoare de gaze pentru vehiculele echipate cu motoare cu aprindere prin scânteie şi opacimetre pentru cele echipate cu motoare cu aprindere prin comprimare. Există câte un autolaborator în fiecare judeţ şi patru în Bucureşti şi judeţul Ilfov.
Inspectorii RAR nu pot controla tehnic în trafic vehiculele destinate transportului rutier de persoane având mai mult de 9 locuri (inclusiv locul conducătorului auto) ori vehiculele destinate transportului rutier de mărfuri având masa totală maximă autorizată de peste 3,5 tone. Acestea sunt controlate de inspectorii din cadrul Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier (ISCTR).
Reprezentanţii RAR precizează că instituţia nu are atribuţii directe care să-i permită luarea de măsuri împotriva celor care circulă cu maşini defecte şi nici nu dispune de cadrul legal pentru a putea organiza efectuarea de controale la sediul/domiciliul deţinătorilor de vehicule, în ceea ce priveşte starea tehnică a acestora.
În cazul unui vehicul sesizat cu anumite defecţiuni, se pot realiza controale ulterioare la sediul staţiei ITP unde s-a efectuat ultima inspecţie (dacă maşina are ITP efectuat şi este în termen de valabilitate), când se vaurmări întocmirea documentelor pentru ITP, a listing-urile de la aparatele de verificare a forţelor de frânare şi de la aparatele de verificare a emisiilor poluante, precum şi respectarea prevederitor legale referitoare la activitatea ITP, a cerinţelor şi normelor tehnice cuprinse în anexele de la Reglementările RNTR1.
Aceste verificări pot releva doar situaţia stării tehnice constatată de inspectorul tehnic pentru autovehiculul respectiv, existentă la momentul efectuării ITP, nu a stării tehnice ulterioare a acestuia.