Hoții de mașini trec la nivelul următor

Flotele viitorului se lovesc de pericol în prezent: peste 100 de mașini produse de grupul Fiat Chrysler Automobiles au fost furate în Statele Unite, prin folosirea unor programe piratate.Jeep Wrangler

Furtul de mașini a urcat la alt nivel: vechile obiceiuri ce implicau dibăcie în mânuirea șurubelnițelor și a altor unelte hardware, au fost treptat înlocuite de aptitudinile de programator. Astfel, profilul de hoț de mașini s-a transformat în consecință. Zilele trecute, doi astfel de hoți, înarmați cu laptop-uri, au fost arestați de Poliția din Houston, fiind acuzați de furtul a peste 100 de mașini produse de FCA!

Ca să fie totul clar, nu vulnerabilitatea sistemului de siguranță a fost cea care a facilitat furturile, ci faptul că indivizii au pus mâna pe software-ul intern al companiei. Altfel spus, se poate întâmpla și în cazul altor mărci de mașini, dacă un ”întreprinzător” se decide să copieze respectivul program și să-l dea mai departe.

Jeep Wrangler

Softul în speță permite oricui să re-programeze vehiculul, pentru a accepta o cheie electronică, simplu, prin introducerea VIN-ului. Procedând astfel, cei doi hoți au furat Jeep-uri Wrangler și Cherokee, precum și câteva pick-up-uri Dodge.

Să nu uităm că și în trecut mașinile Grupului FCA au fost vizate de hackeri: după ce aceștia au reușit să spargă codurile sistemului infotainment Uconnect, americanii au rechemat 1,4 milioane de unități în service, pentru reprogramare. Drept răspuns, FCA a anunțat recompensarea cu până la 1500 de euro, a oricărui hacker care găsește o breșă în software-ul mașinilor pe care le produce.

Sursa: LeftLane

Adaugati comentariu