Advertisement

rutiere
Home Infrastructură Guvernul va aproba 8 proiecte pentru dezvoltarea infrastructurii rutiere. Expropierile costă, în total, peste 1 miliard de lei

Guvernul va aproba 8 proiecte pentru dezvoltarea infrastructurii rutiere. Expropierile costă, în total, peste 1 miliard de lei

În ședința Guvernului de joi vor fi aprobate un număr de 8 hotărâri privind dezvoltarea infrastructurii rutiere. Dintre acestea, un proiect se referă la construcția Variantei Ocolitoare Mediaș, iar alte 7 proiecte, la expropieri necesare finalizării autostrăzilor A7, A3 și A0, a Drumului Expres Arad – Oradea și a Drumului Transregio Feleac.

1. Proiect de Hotărâre de Guvern privind declanşarea procedurilor de expropriere a tuturor imobilelor proprietate privată situate pe amplasamentul suplimentar, aprobarea listei imobilelor proprietate publică a statului, precum şi aprobarea listei imobilelor proprietate publică a unităţilor administrativ – teritoriale, care fac parte din coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes naţional „Autostrada Bacău – Paşcani”.
Potrivit proiectului, sumele individuale estimate de către expropriator, aferente justelor despăgubiri pentru imobilele situate pe raza localităților Săucești, Berești – Bistrița și Filipești, din județul Bacău și a localităților Secuieni, Horia, Trifești, Cordun și Dulcești, din județul Neamț și a localităților Mircești, Hălăucești, Mogoșești – Siret, Stolnicești – Prăjescu și a Municipiului Pașcani, din județul Iași, sunt în cuantum de 14.813.600 lei și se alocă de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor.

2. Proiect de Hotărâre de Guvern privind declanşarea procedurilor de expropriere a tuturor imobilelor proprietate privată, situate pe amplasamentul suplimentar, necesare pentru relocarea utilităţilor, precum şi aprobarea listei imobilelor proprietate publică a unităţilor administrativ – teritoriale, care fac parte din coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes naţional „Secţiunea 3B Mihăieşti – Suplacu de Barcău, subsecţiunea 3B2 – Zimbor-Poarta Sălajului km 13+260- km 25+500”, din cadrul obiectivului de investiţii de interes naţional «Autostrada Braşov- Târgu Mureş-Cluj-Oradea».
Sumele individuale estimate de către expropriator sunt în cuantum total de 66.000 lei și se alocă de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor.

3. Proiect de Hotărâre de Guvern pentru reaprobarea indicatorilor tehnico – economici aferenţi obiectivului de investiţii „Varianta ocolitoare a municipiului Mediaş, pe DN 14”, judeţul Sibiu.
Valoarea totală a investiţiei (inclusiv TVA) este de 1.152.221.000 lei, durata fiind de 30 de luni.
Varianta ocolitoare Mediaș are o lungime de 8,7695 km structurată în două trosoane:
– Tronson 1 – începe din drumul național DN 14, dintr-o intersecție giratorie existentă la kilometru 50+950, traversează calea ferată CF 300, strada Rora Mare la km 0+720, ocolește stația de epurare ape uzate a orașului prin partea de nord urmând să traverseze canalul Ighis și Târnava Mare. Apoi traseul intersectează Strada Titus Andronic, intersecție proiectată sub forma unui nod rutier în cadrul căruia se va amenaja un sens giratoriu la nivel. În continuare tronsonul 1 al variantei de ocolire a orașului Mediaș traversează aleea pietonală Gura Câmpului terminându-se în sensul giratoriu suspendat de la intersecția cu DN 14A (strada Baznei).
– Tronson 2 – începe de la intersecția giratorie suspendată din zona DN 14A, urmarește cursul Târnavei Mari, traversează râul Târnava Mare și calea ferată CF 300 și se sfârșeste la intersecția cu drumul național DN 14, km 58+450. Pentru a asigura accesul la zona industrială a orașului va fi amenajat un nod rutier în zona la km 6+460. Pentru a asigura accesul la zona industrială a orașului va fi amenajat un nod rutier în zona km 6+500.
Viteza de circulație este de 50 -80 km/h.

4. Proiect de Hotărâre de Guvern pentru modificarea şi completarea anexei nr. 2 la Hotărârea nr. 37/2021 privind declanşarea procedurilor de expropriere a tuturor imobilelor proprietate privată care constituie coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes naţional „Autostrada de centură Bucureşti”, sector Centura Nord km 0 + 000-km 52 + 770, pe raza localităţilor Săbăreni din Judeţul Giurgiu, Dragomireşti-Vale, Buftea, Mogoşoaia, Baloteşti, Tunari, Dascălu, Ştefăneştii de Jos, Găneasa, Pantelimon şi Cernica din judeţul Ilfov.
Nu sunt alocate sume suplimentare.

5. Proiect de Hotărâre de Guvern privind declanşarea procedurilor de expropriere a tuturor imobilelor proprietate privată care constituie coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes naţional ,,Realizarea a trei noduri rutiere pe Autostrăzile A1, A2, A3 în zona de Sud-Est a României – Nod Rutier Autostrada A1 km 73+100 cu DJ 702F, Ia Ioneşti”, aprobarea listei imobilelor proprietate publică a statului, precum şi a listei imobilelor proprietate publică a unităţilor administrativ teritoriale, care fac parte din coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes naţional.
Prin proiectul de act normativ se solicită aprobarea sumei de 277.900 de lei necesară justelor despăgubiri care se alocă de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Transporturilor.

6. Proiect de Hotărâre de Guvern privind declanşarea procedurilor de expropriere a tuturor imobilelor proprietate privată care constituie coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes naţional „Drum Expres Arad – Oradea”, aprobarea listei imobilelor proprietate publică a statului, precum şi aprobarea listei imobilelor proprietate publică a unităţilor administrativ – teritoriale, care fac parte din coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes naţional.
Sumele individuale estimate de către expropriator aferente despăgubirilor pentru imobilele aflate pe raza Municipiului Arad și a localităților Chișineu-Criș, Livada, Macea, Șimand, Șofronea, Zerind, Zimandu Nou, din județul Arad și localităților Avram Iancu, Cefa, Ciumeghiu, Gepiu, Madaraș, Nojorid, a Municipiilor Oradea și Salonta, și a localităților Sânnicolau Român și Sântandrei, din județul Bihor, sunt în cuantum total de 105.361.000 de lei și se alocă de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor.

7. Proiect de Hotărâre de Guvern privind declanşarea procedurilor de expropriere a tuturor imobilelor proprietate privată care constituie coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes naţional ,,Drum Transregio Feleac TR 35, Etapa I Centura Metropolitană TR 35 şi Drumuri de Legătură”, precum şi aprobarea listei imobilelor proprietate publică a statului şi a listei imobilelor proprietate publică a unităţilor administrativ – teritoriale care fac parte din coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes naţional
Sumele individuale estimate de către expropriator, aferente despăgubirilor pentru imobilele situate pe raza localităților Apahida, Baciu, Cluj – Napoca, Florești şi Feleacu sunt în cuantum de 1.053.732.000 de lei și se alocă de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor.

8. Proiect de Hotărâre de Guvern privind suplimentarea pe anul 2023 a sumei prevăzute ca justă despăgubire aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 404/2020 privind declanşarea procedurilor de expropriere a tuturor imobilelor proprietate privată care constituie coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes naţional ,,Autostrada de centură Bucureşti, sector Centura Nord km 0+000-km 52+770″, pe raza localităţilor Afumaţi, Corbeanca, Dragomireşti-Vale şi Glina din judeţul Ilfov şi Joiţa din judeţul Giurgiu, precum şi modificarea şi completarea anexei nr. 2 la Hotărârea Guvernului nr. 404/2020.
Prin proiectul de act normativ se solicită aprobarea unei sume suplimentare de 16.358.517,04 lei.

 

 

CITEȘTE ȘI:

Joi se deschide circulația pe lotul Chețani – Câmpia Turzii, parte din Autostrada Transilvania A3

BEI și BRD Sogelease sprijină întreprinderile mici și mijlocii din România

 

 

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Brașov - Bacău
Infrastructură

Contract semnat pentru finalizarea Studiului de Fezabilitatea al Autostrăzii Brașov – Bacău A13

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a semnat, vineri, cu...

Vâlcea
Infrastructură

Un pas înainte pentru modernizarea șoselei dintre Rm. Vâlcea și Autostrada Sibiu – Pitești

Executivul urmează să aprobe în ședința de vineri, prin Hotărâre de Guvern,...

Autostrada de Centură București
Infrastructură

Autostrada de Centură București. Sectorul dintre DN 4 și Autostrada A2 va fi deschis în iulie

Traficul rutier pe încă un sector din Autostrada de Centură București, între...

Podul peste Canal
Infrastructură

Cinci oferte pentru reparații capitale la Podul peste Canal de la Călărași, amplasat pe DN 3B

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a primit 5 oferte pentru...