Guvernul renunţă să mai majoreze impozitul pe maşini, dar sumele vor fi indexate anual

În noul proiect de Cod Fiscal, prezentat astăzi de Guvern, nu mai este prevăzută creşterea valorilor impozabile pe maşini, în schimb este introdusă obligativitatea ca indexarea să fie operată anual de către consiliile locale, ţinînd cont de rata inflaţiei pentru anul fiscal anterior.
salariile brute

 

Sumele indexate se aprobă prin hotărâre a consiliului local până la data de 30 aprilie şi se aplică în anul fiscal următor.

guvernul-renunta-sa-mai-majoreze-impozitul-pe-masini-floteauto
Indexarea cade în sarcina consiliilor locale

În varianta din luna februarie a proiectului de Cod Fiscal, era menţinută regula ca taxele locale să fie indexate o dată la trei ani, până la data de 30 aprilie a anului anterior celui pentru care se aplică indexarea, dar cu amendamentul că decizia nu va mai fi luată prin hotărâre de guvern, ci prin hotărâre a consiliului local.

În prezent, Codul Fiscal stabileşte că, în cazul oricărui impozit sau oricărei taxe locale care constă într-o anumită sumă în lei sau care este stabilită pe baza unei anumite sume în lei, sumele respective se indexează o dată la 3 ani, ţinând cont de evoluţia ratei inflaţiei de la ultima indexare, prin hotărâre de guvern.

 

 

Adaugati comentariu