Guvernul pregăteşte două acte normative referitoare la preţurile RCA și situația City Insurance

Premierul Florin Cîţu a anunţat că se lucrează la două ordonanțe de urgență în domeniul asigurărilor, documentele fiind acum în circuitul de avizare. Prima vizează preţurile RCA, iar a doua se referă la situaţia de la City Insurance, societate aflată în pericol de faliment.City Insurance

„Sunt două Ordonanțe de urgență în avizare. Am discutat și astăzi cu Consiliul Concurenței, ar trebui să fie pe masa Guvernului săptămâna viitoare. O Ordonanță se referă la prețurile asigurărilor RCA, iar alta la situația City Insurance, dacă se ajunge acolo (faliment, n.red) pentru a asigura că nu se ajunge ca oamenii să aibă un claim și să nu poată fi plătiți. Deci ne asigurăm că se vor putea plăti banii de la Fondul de Garantare”, a afirmat premierul.

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a anunțat, săptămâna trecută că, până la data de 6 septembrie 2021, ora 24:00, în conturile City Insurace nu a fost efectuată nicio plată aferentă contravalorii acțiunilor subscrise de către acționarul minoritar i3CP HOLDING BV. Subscrierile vizau capitalizarea cu 150 milioane de euro, necesare City pentru evitarea deschiderii procedurii de faliment.

”Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară va analiza situația de fapt și va lua deciziile care se impun, în conformitate cu prevederile legale”, a adăugat instituția.

La începutul lunii iunie, ASF a sancţionat societatea City Insurance cu 2,93 milioane lei, iar conducerea companiei cu amenzi în valoare totală de 8 milioane de lei, în urma mai multor acţiuni de control. Totodată, instituția a decis desemnarea Fondului de Garantare a Asiguraţilor (FGA) în vederea înlocuirii temporare a organului de conducere al asigurătorului, cu o durată a mandatului de 4 luni de la data intrării în vigoare a deciziei, cu posibilitatea prelungirii acesteia.

Pe de altă parte, potrivit unui proiect de modificare a Legii FGA, în cazul în care societățile de asigurări rămân fără autorizație de funcționare, Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) va putea deschide dosare de daună, dacă acestea au fost deja avizate.

Potrivit Digi 24, unele service-uri auto refuză să mai facă reparații celor care prezintă polițe RCA de la City Insurance, de teamă că un potențial faliment declarat al firmei de asigurări nu le va mai permite recuperarea banilor.

 

CITEȘTE ȘI:

Restricții de circulație pe Autostrada A1, în Tunelul Săcel

Prețurile mașinilor germane second hand au explodat în luna august 2021

 

 

Adaugati comentariu