Guvernul ia în calcul atât o creştere a sumei totale alocate programului Rabla, cât şi o majorare a primelor de casare, în raport cu rata inflaţiei, a declarat premierul Nicolae Ciucă, în timpul vizitei la Platforma Industrială Dacia de la Pitești.
„În programul de guvernare am menţinut şi anul acesta Programul ”Rabla” şi vom continua (…). Chiar a fost o discuţie în acest sens şi trebuie să avem în vedere atât creşterea valorii financiare a programului, cât şi suma de compensare, având în vedere rata de inflaţie. Deci acesta este modul în care vom continua să sprijinim şi să-i încurajăm pe români să folosească astfel de modele. Iată şi preţul la combustibil ne determină să ne îndreptăm atenţia către o astfel de opţiune”, a afirmat Nicolae Ciucă.
Totodată, şeful Guvernului a subliniat că România şi-a propus construirea a 30.000 de staţii de încărcare pentru autovehiculele electrice, iar peste jumătate din acestea vor fi realizate până la sfârşitul anului 2026 prin Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).
„M-am bucurat să văd că şi în ţara noastră se produc astfel de modele şi urmează, de asemenea, să se realizeze acest echilibru între producţia de motoare termice cu introducerea în producţie a motoarelor hibride şi, în final, a celor electrice. Ştim foarte bine că România şi-a propus să dezvolte o reţea de 30.000 de staţii de încărcare electrică, dintre care peste jumătate (…), aproximativ 15.500 vor fi realizate prin PNRR până la sfârşitul anului 2026”, a mai spus prim-ministrul.
Şeful Guvernului a arătat, totodată, că a sesizat capacitatea producătorului auto de a se adapta la noile cerinţe de mediu de la nivelul Uniunii Europene, lucru reflectat atât în intenţia de a produce „energie verde”, cât şi de a lansa noi modele cu emisii reduse.
„Am coborât mai devreme dintr-un automobil care la începutul anului viitor urmează să intre pe linia de producţie şi este un automobil hibrid, este un automobil pe care, cu siguranţă, ni-l dorim să îl găsim cât mai curând în auto-show-uri”, a menţionat Nicolae Ciucă.
Acesta a adăugat că Uzina Dacia şi-a propus ca, începând cu 2030, să aibă emisie de carbon zero, iar anul viitor urmează să intre pe linia de producţie şi un nou automobil hibrid, planuri ce se înscriu în atingerea obiectivelor noastre pentru un mediu mai curat.
CITEȘTE ȘI:
Restricțiile de circulație pe DN 1, în zona localității Sinaia, au fost prelungite cu 10 zile
Comentați?