Guvernul a aprobat ecotichetele pentru maşinile „verzi”

Cumpărătorii de maşini electrice vor primi ecotichete de 20.000 de lei, iar cei de autoturisme hibride vor beneficia de o reducere de 5.000 de lei, potrivit unei ordonanţe aprobate de Guvern miercuri, 26 august.deloitte

Potrivit actului normativ, se majorează de la 12.000 de lei la 20.000 de lei valoarea ecotichetului de care beneficiază persoanele fizice, persoanele juridice, unităţile administrativ-teritoriale şi instituţiile publice la achiziţionarea unui autovehicul pur electric.

Totodata, se instituie acordarea ecotichetului în cuantum de 5.000 de lei de care beneficiaza persoanele fizice, persoanele juridice, unitatile administrativ-teritoriale si institutiile publice la achizitionarea unui autovehicul nou electric hibrid cu sursa de alimentare externa, care genereaza o cantitate de emisii de CO2 mai mica de 50g/km.

Ordonanta, adoptata de Guvern în data de 26 august 2015, modifica OUG nr. 9/2013 privind timbrul de mediu.

Aceste finantari, sub forma ecotichetelor, se acorda din bugetul Fondului pentru mediu, nefiind stabilit deocamdata ce fonduri vor fi alocate.

În 2013, AFM a derulat o sesiune de finantare în cadrul careia au fost alocate 100 de ecotichete pentru achizitia de automobile electrice. Singurul solicitant care a beneficiat de reducerea de 12.000 de lei la cumpararea unei masini de acest tip a fost municipiul Moinesti, judetul Bacau. În 2014 nu a mai fost derulata vreo sesiune de finantare.

 

Adaugati comentariu