Pentru a contracara presiunile inflaţioniste estimate pentru anul 2017, Banca Naţională a României ia în calcul, în perioada următoare, îngustarea coridorului din jurul dobânzii de politică monetară, măsură care ar ajuta la evitarea dobânzilor negative la depozite şi la ieftinirea creditelor.
În opinia guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, o astfel de decizie nu poate fi considerată o întărire a politicii monetare, ci o recalibrare a acesteia.
Deocamdată nu avem nicio modificare importantă (de politică monetară — n.r.). Vom avea detalii în luna mai. Între timp, şi ca urmare a discuţiilor cu organismele financiare internaţionale, s-a conturat un prim pas spre o îngustare a coridorului de dobândă. Semnificaţia este clară, arată că întărim puterea de semnal pe care trebuie să o aibă rata de dobândă de politică monetară. Între timp, până ce o asemenea măsură va fi luată, va trebui să clarificăm, inclusiv cu opinia publică, ce altă semnificaţie are o asemenea îngustare”, a explicat Mugur Isărescu.
Guvernatorul a subliniat că anumiţi analişti susţin că o asemenea îngustare ar însemna întărirea politicii monetare. El a admis că o creştere a ratei de dobândă pentru facilitatea de depozit, spre exemplu cu 0,25 puncte procentuale, de la 0,25% în prezent la 0,5%, ar putea să fie trecută la capitolul înăsprire sau întărire. În opinia BNR, însă, acesta ar fi un semnal clar că instituţia se opune ca în România să se ajungă la dobânzi negative la depozite.
„Şi acest lucru ar putea fi trecut de analişti la capitolul întărire, dar eu spun că ar fi mai degrabă o recalibrare cu ceea ce am declarat”, a subliniat guvernatorul BNR.
Acesta a ţinut să reamintească faptul că nu există pericol de deflaţie în România, în condiţiile în care atât salariile cât şi consumul cresc, fiind vorba doar de o inflaţie negativă tranzitorie.
În ceea ce priveşte partea superioară a coridorului, dintre dobânda de politica monetară şi rata Lombard, la care se împrumută băncile de la banca centrală, în cazul în care coridorul rămâne simetric, o îngustare de 0,25 de puncte înseamnă că rata Lombard scade la 3%, ceea ce înseamnă o ieftinire a creditelor.
„Dacă dobânda la facilitatea de depozit reprezintă un fel de minim pentru depozite, rata Lombard este un fel de minim la credit. Reducerea la Lombard categoric nu înseamnă întărire, ci mai degrabă invers, se mai ieftinesc creditele”, a explicat guvernatorul BNR.
În acest moment, coridorul din jurul dobânzii de politică monetară este de 1,5 puncte procentuale în jurul dobânzii de politică monetară de 1,75%. Astfel, dobânda pentru facilitatea de depozit este de 0,25%, iar pentru facilitatea de credit (Lombard) este de 3,25%.
Comentați?