Franţa va renunţa la stimulentele pentru motorizările diesel. Renault şi PSA au reacţionat imediat

Grupurile PSA/Peugeot-Citroen şi Renault au criticat planurile guvernului francez de a pune capăt politicii sale favorabile autoturismelor cu motorizări diesel.
Paris

Prim-ministrul francez, Manuel Valls, a declarat că vor fi anulate reglementările care, în trecut, au „favorizat motorul diesel”. Anul viitor, guvernul va creşte nivelul accizelor la motorină şi va elimina stimulentele pentru achiziţionarea de autoturisme diesel. Valls a declarat săptămâna trecută, în cadrul unei conferinţe dedicată mediului, că guvernul va anula, într-un mod, „progresiv” politicile care încurajează vânzările de maşini diesel.

Cel mai mare producător auto din Franţa, PSA/Peugeot-Citroen, a avertizat deja că schimbarea politicii guvernamentale în domeniul motorizărilor diesel îi va afecta competitivitatea.

Diesel este o tehnologie-cheie pentru reducerea de gaze cu efect de seră şi pentru a lupta împotriva schimbărilor climatice. Această măsură fiscală va dezavantaja Franţa în comparaţie cu Germania”, a declarat un purtator de cuvânt al PSA, citat de Automotive News Europe.

PSA este unul dintre liderii mondiali în tehnologie diesel.

Timp de zeci de ani, Franţa a încurajat cumpărătorii de autoturisme să aleagă maşini diesel prin reduceri de taxe şi preţuri scăzute la combustibil. Politicienii sunt, însă, pe cale să inverseze această politică, presaţi de campaniile ecologiştilor care reclamă faptul că emisiile motoarelor diesel afectează calitatea aerului din oraşele aglomerate şi cauzează probleme de sănătate.

La unison, grupurile PSA şi Renault au declarat că majorarea accizelor pe motorină nu va îmbunătăţi calitatea aerului.

Taxa nu face diferenţa între motoarele diesel moderne şi cele vechi şi nu are un impact real asupra mediului”, a declarat un purtător de cuvânt al Renault.

Potrivit grupului, creşterea taxelor planificate de guvern va duce la o scumpire a motorinei cu 4 eurocenţi.

Guvernul nu a precizat încă modul în care intenţionează să renunţe la stimulente destinate achiziţiei de autovehicule cu motorizări diesel.

Aproximativ 80% dintre conducătorii auto francezi folosesc maşini cu motor diesel.

Adaugati comentariu