Advertisement

achiziţie publică
Home Finanţare Fonduri publice Fonduri nerambursabile pentru investiţii şi capital de lucru destinate companiilor de transport

Fonduri nerambursabile pentru investiţii şi capital de lucru destinate companiilor de transport

Companiile de transport vor putea depune incepand cu data de 15 septembrie cererile pentru obtinerea finantarii capitalului de lucru si investitiilor prin intermediul schemei de ajutor de stat adoptata prin OUG 130/2020. Ghidul de finantare este in curs de finalizare, iar STS va realiza platforma online pentru depunerea aplicatiilor.

Ordonanţa 130 a fost publicată în Monitorul Oficial 705/6 august 2020 şi reglementează cadrul de acordare al fondurilor europene pentru a ajuta companiile să depăşească actuala perioadă în care sunt afectate economic de pandemia Covid-19, prin intermediul a 3 scheme de sprijin: microgranturi (Măsura 1), granturi pentru capital de lucru (Măsura 2) şi granturi pentru investiţii (Măsura 3).

Companiile din domeniul transporturilor pot depune cereri de finanţare pentru măsurile 2 şi 3.

Măsura 2: 350 milioane euro pentru capital de lucru

Alocarea grantului pentru capital de lucru se realizează pe bază de cotă procentuală din cifra de afaceri, acesta fiind destinat IMM-urilor a căror activitate a fost afectată de răspândirea virusului SARS-CoV-2 sau a căror activitate a fost interzisă sau redusă prin ordonanţe militare pe perioada stării de urgenţă şi/sau pe perioada stării de alertă, în condiţiile specifice prevăzute de prezenta ordonanţă de urgenţă.

Valoarea sprijinului din fonduri externe nerambursabile pentru capital de lucru se stabileşte astfel:

 • pentru IMM-urile cu cifra de afaceri aferentă anului 2019 cuprinsă între 5.000 şi 13.500 euro, valoarea grantului este de 2.000 euro;
 • pentru IMM-urile cu cifra de afaceri aferentă anului 2019 cuprinsă între 13.501 şi 1.000.000 euro, valoarea grantului se stabileşte în procent de 15% din cifra de afaceri şi nu poate depăşi suma de 150.000 euro. Pentru IMM-urile cu cifra de afaceri cu echivalentul în euro de peste 1 milion de euro, valoarea maximă a ajutorului este de 150.000 euro.

Condiţii de eligibilitate:

 • certificat pentru situatii de urgenta (se pot obtine si intre 1 august-15 septembrie)
 • cofinanţare de 15% din partea beneficiarului
 • înregistrare de profit în unul din ultimii doi ani
 • mentinerea activitatii operationale timp de sase luni

Sunt eligibile cheltuieli cu plata datoriilor catre buget, chirii, stocuri de materii prime, achizitia de obiecte de inventar si mijloace fixe, echipamente de protectie medicala.

Fondurile alocate pentru granturile destinate capitalului de lucru sunt în valoare de 350.000.000 euro.

Măsura 3: 550 milioane euro pentru investiţii

Granturile pentru investiţii se acordă pe proiect şi beneficiar şi au o valoare cuprinsă între 50.000 euro şi 200.000 euro, în funcţie de nevoile de finanţare ale proiectelor de investiţii depuse.

Granturile pentru investiţii nu includ cofinanţarea proprie a beneficiarilor stabilită în procent de minimum 15% din valoarea grantului solicitat de către beneficiarii din regiunile mai puţin dezvoltate şi 30% din valoarea grantului solicitat de către beneficiarii din regiunea Bucureşti-Ilfov.

Condiţii de eligibilitate:

 • minim 1 an de activitate şi profit
 • menţinerea activităţii curente pe o perioadă de minim 3 ani de la finalizarea implementării proiectului
 • cofinanţare de 15% din valoarea proiectului, insa pentru punctaj maxim 35,5% cofinantare si 30%-Bucuresti-Ilfov /45,5%-punctaj maxim
 • se mai puncteaza cu 10 puncte daca domeniul de activitate figureaza cu sold negativ in balanta comerciala a Romaniei
 • se puncteaza solicitarea unui grant echivlent cu triplul profitului pe 2019.

  Companiile din transporturi eligibile pentru granturile destinate finanţării investiţiilor trebuie să provină din următoarele domenii

 • 4931 Transporturi urbane, suburbane şi metropolitane de călători
 • 4932 Transporturi cu taxiuri
 • 4939 Alte transporturi terestre de călători n.c.a.
 • 4941 Transporturi rutiere de mărfuri
 • 4942 Servicii de mutare

Beneficiarii de granturi pentru investiţii productive din domeniul serviciilor de transport pot utiliza fonduri externe nerambursabile şi pentru finanţarea următoarelor categorii de cheltuieli:

 • cheltuieli cu reabilitarea/modernizarea/extinderea şi/sau realizarea unor depouri pentru mijloacele de transport din dotare sau pentru cele care urmează a se achiziţiona;
 • cheltuieli cu achiziţia de mijloace de transport pentru transport persoane şi mărfuri necesare pentru desfăşurarea activităţilor de transport, cu excepţia mijloacelor de transport în regim de taxi sau a celor care sunt destinate activităţilor administrative ale operatorului economic ori activităţilor de transport în interes propriu al acestora;
 • cheltuieli privind dotarea mijloacelor de transport existente cu echipamente şi tehnologii care conduc la îmbunătăţirea confortului/calităţii serviciilor de transport persoane şi mărfuri prestate.

Criteriile de selecţie la finanţare a proiectelor de investiţii se stabilesc prin grija AM-POC şi includ:
a) criterii de evaluare a rentabilităţii proiectelor de investiţii;
b) criterii privind cofinanţarea proiectelor de investiţii;
c) raportul între profitul operaţional şi grantul solicitat;
d) apartenenţa domeniului de activitate – cod CAEN – la soldul balanţei comerciale. Vor fi sprijinite prioritar domeniile de activitate în care în anul 2019 importurile au fost mai mari decât exporturile şi au avut o contribuţie la soldul negativ al balanţei comerciale.

Nu se solicită experienţă în domeniu, astfel că orice companie cu profit în unul din ultimii 2 ani poate solicita finanţare nerambursabilă pentru o activitate eligibilă. Astfel, orice companie cu profit operaţional de 70.000 euro se califică să acceseze grantul de 200.000 euro. Tot pentru punctaj maxim, activitatea respectivă ar trebui să aibă sold negativ în balanţa comercială a României, iar beneficiarii să cofinanţeze cu 45,1% pe zona Bucureşti – Ilfov şi 35,1% în ţară.

Fondurile totale alocate pentru granturile destinate investiţiilor sunt în valoare de 550.000.000 euro.

Schema de finantare este administrata de Ministerul Economiei.

Sesiunile de aplicare se vor deschide pe o platforma online pe care urmeaza sa o realizeze Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS).

„Am avut o nouă discuţie cu directorul STS, mi-a dat acces inclusiv la aplicaţie ca să facem nişte teste, să o şi vedem. Mai avem nişte mici bucătării în spate pe care le vom rezolva probabil în zilele următoare. Aplicaţia este testată, este verificată şi la securitate, nu vom avea probleme cu aplicaţia în momentul în care îi vom da drumul”, a afirmat ministrul Economiei, Virgil Popescu.

Pentru Ghidul de finantare, perioada de dezbatere publica s-a incheiat, documentul fiind in curs de finalizare.

Potrivit ministrului Fonduriloe Europene, Marcel Boloş, apelul de proiecte va fi lansat la 1 septembrie, iar din 15 septembrie firmele vor putea să depună aplicaţiile de finanţare.

Senatul dezbate in aceasta perioada Legea pentru aprobarea OUG 130/2020, Comisia Economica eliminand deja criteriul de evaluare al proiectelor in functie de rata interne de rentabilitate (RIR). Pentru a fi adoptata, legea va trebui aprobata de plenul Senatului, apoi si de Camera Deputatilor, forul decizional in acest caz.

 

CITEȘTE ȘI:

Comisia Europeană a aprobat schema de ajutor de stat pentru IMM

Garanti BBVA Leasing extinde accesul la finanţare pentru antreprenorii români

 

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Bârlad
Fonduri publice

Primăria Bârlad achiziționează 11 autoturisme electrice, prin programul Rabla Plus

Primăria municipiului Bârlad intenționează să achiziționeze un număr de 11 autoturisme electrice,...

CAFE
Fonduri publice

Primăria Galați își cumpără o flotă de 15 mașini electrice

Primăria Galați își cumpără o flotă de 15 mașini electrice, prin programul...

Poliția Locală Timișoara
Fonduri publice

Poliția Locală Timișoara își reînnoiește flota cu 7 autospeciale, prin programul Rabla

Poliția Locală Timișoara intenționează să achiziționeaze 7 autospeciale prin programul Rabla Clasic,...

AFIR
Fonduri publice

AFIR își completează parcul auto cu 33 de autovehicule, în valoare de peste 3 mil. lei

Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) își completează parcul auto cu 33...