Facilităţile din Codul fiscal pentru PFA şi activităţi independente, anulate


Astfel, persoanele fizice ce obţin venituri din activităţi independente, profesii liberale, PFA, drepturi de proprietate intelectuala nu mai sunt scutite de plata contribuţiilor la CAS (de 25% de la 1 ianuarie 2018) şi CASS (de 10% de la 1 ianuarie 2018) dacă au şi venituri din salarii.
Conform OUG 79/2017 care a modificat Codul fiscal, contribuţiile sociale trec de la angajator la angajat şi se reduce impozitul pe venit de la 16% la 10%.
De la 1 ianuarie 2018, nivelul contribuţiilor plătite pentru salariul brut urmează să scadă cu 2 puncte procentuale, de la 39,25% la 37,25%, însă din totalul de 22,75% contribuţii datorate de angajator, 20 de puncte procentuale se transferă către salariat. Astfel, din salariul brut, 35% vor fi contribuţii reţinute de angajator în numele salariatului, iar contribuţiile rămase în sarcina angajatorului, respectiv 2,75%, scad la 2,25% şi vor acoperi riscurile de şomaj, accidente de muncă, concediu medical, creanţe salariale.
Totodata, actul normativ a majorat de la 500.000 de euro la un milion de euro pragul veniturilor necesare pentru ca o companie să fie considerată microîntreprindere, astfel încât toate aceste firme vor plăti un impozit de 1% pe venituri, în loc de 16% pe profit.
PNL a depus, luni, o sesizare prin care cere Avocatului Poporului să atace OUG care a modificat Codul fiscal la Curtea Constituţională.
La rândul său, Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a declarat că va analiza solicitarea, afirmând că dacă va sesiza CCR înainte ca OUG să intre în vigoare, Curtea ar putea să o declare inadmisibilă.