Facilităţile din Codul fiscal pentru PFA şi activităţi independente, anulate

Faţă de varianta prezentată publicului, Ordonanţa de Urgenţă nr 79/2017 care a modificat Codul fiscal a fost publicată în Monitorul Oficial într-o formă schimbată.



telemuncă

Astfel, persoanele fizice ce obţin venituri din activităţi independente, profesii liberale, PFA, drepturi de proprietate intelectuala nu mai sunt scutite de plata contribuţiilor la CAS (de 25% de la 1 ianuarie 2018) şi CASS (de 10% de la 1 ianuarie 2018) dacă au şi venituri din salarii.

Conform OUG 79/2017 care a modificat Codul fiscal, contribuţiile sociale trec de la angajator la angajat şi se reduce impozitul pe venit de la 16% la 10%.

De la 1 ianuarie 2018, nivelul contribuţiilor plătite pentru salariul brut urmează să scadă cu 2 puncte procentuale, de la 39,25% la 37,25%, însă din totalul de 22,75% contribuţii datorate de angajator, 20 de puncte procentuale se transferă către salariat. Astfel, din salariul brut, 35% vor fi contribuţii reţinute de angajator în numele salariatului, iar contribuţiile rămase în sarcina angajatorului, respectiv 2,75%, scad la 2,25% şi vor acoperi riscurile de şomaj, accidente de muncă, concediu medical, creanţe salariale.

Totodata, actul normativ a majorat de la 500.000 de euro la un milion de euro pragul veniturilor necesare pentru ca o companie să fie considerată microîntreprindere, astfel încât toate aceste firme vor plăti un impozit de 1% pe venituri, în loc de 16% pe profit.

PNL a depus, luni, o sesizare prin care cere Avocatului Poporului să atace OUG care a modificat Codul fiscal la Curtea Constituţională.

La rândul său, Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a declarat că va analiza solicitarea, afirmând că dacă va sesiza CCR înainte ca OUG să intre în vigoare, Curtea ar putea să o declare inadmisibilă.

 

 

Adaugati comentariu