EY România: Oamenii de afaceri sunt îngrijoraţi de avansul consumului

Majoritatea oamenilor de afaceri din România (89%) sunt încrezători în creşterea afacerilor lor în acest an, în timp ce doar 7% se aşteaptă la scăderea cifrei de afaceri, iar 4% anticipează o stagnare. Dintre cei care mizează pe creştere, 41% estimează o evoluţie semnificativ pozitivă (creştere peste 10%).Aşteptările privind evoluţia profitului sunt, de asemenea, pozitive – 81% dintre companii proiectând creşterea profitabilităţii în anul în curs. Aproape una din trei companii se aşteaptă la un avans de peste 10% al acestui indicator, în timp ce 48% estimează că vor înregistra creşteri care nu vor depăşi acest nivel.

Tendinţa ascendentă a vânzărilor va fi susţinută prin creşterea investiţiilor, 64% dintre firme planificând creşterea acestora cu 5%-30% până la sfârşitul anului. Pentru finanţare, companiile respondente apelează în special la resursele proprii, la reinvestirea profitului şi la împrumuturi de la societăţi afiliate, din acelaşi grup, urmate de împrumuturi bancare, arată concluziile studiului „O nouă viziune a creşterii” publicat astăzi de EY România.

infografic

Studiul EY are la bază răspunsurile a 267 executivi de top şi analizează percepţia acestora în privinţa perspectivelor mediului de afaceri din România în 2016 şi 2017. 13% dintre respondenţi conduc companii cu cifră de afaceri mai mare de 50 de milioane euro, 27% companii cu cifră de afaceri între 10-50 milioane euro, 41% între 1-10 milioane euro şi 19% sub 1 milion de euro cifră de afaceri. Executivii au răspuns chestionarului EY România în perioada 1 – 16 septembrie 2016.

Bogdan-Ion-EY-floteautoRomânia traversează o perioadă bună din punct de vedere economic. Conform prognozei FMI, România va înregistra în acest an cea mai mare creştere economică din Europa. Cu toate acestea, rezultatele acestei ediţii a studiului EY reflectă îngrijorarea executivilor români faţă de modelul de creştere a economiei româneşti, bazat puternic pe consum. Astfel, 98% dintre aceştia indică nevoia unei strategii de ţară care să asigure României o creştere sustenabilă şi recuperarea decalajelor structurale faţă de ţările din Vest”, spune Bogdan Ion, Country Managing Partner, EY România.

Oamenii de afaceri – încrezători în evoluţia economiei româneşti în următoarele 12 luni

57% dintre oamenii de afaceri respondenţi sunt încrezători în evoluţia economiei româneşti în următoarele 12 luni. Optimismul respondenţilor vine pe fondul creşterii puternice a economiei româneşti în primul semestru 2016. Avansul economic indicat de Institutul Naţional de Statistică în această perioadă s-a ridicat la 5,2%, fiind stimulat mai ales de cererea internă.

Mediul de afaceri – îngrijorat de creşterea consumului

Peste jumătate dintre executivii de top se declară îngrijoraţi de modelul de creştere economică al României bazat pe stimularea consumului. Ultimele date ale INS arată că avansul economic a fost impulsionat puternic în primul semestru 2016 de creşterea acestuia (7,2%), comparativ cu investiţiile care au contribuit doar cu 1,6%, în vreme ce exportul net a avut o contribuţie negativă, de -2,8%, pe fondul excesului de cerere care nu a putut fi satisfăcută de oferta internă.

Având în vedere această îngrijorare, oamenii de afaceri respondenţi indică în proporţie de 98% nevoia unei strategii de ţară care să asigure României un model de creştere sustenabilă.

Salariile cresc, la fel ca şi numărul de angajaţi

Evoluţiile pozitive ale cifrei de afaceri şi cererii pentru produse şi servicii se reflectă şi în evoluţia salariilor şi a numărului de angajaţi. În timp ce 33% dintre angajatori se aşteaptă la o creştere modestă (sub 5%), 34% afirmă că vor creşte numărul de angajaţi între 5-30%.

82% dintre companii intenţionează să crească salariile, dar 48% dintre respondenţi nu estimează o creştere mai mare de 5%. 34% vor creşte salariile propriilor angajaţi între 5-20%, faţă de 43% câţi planificau acest lucru la începutul anului. Aceste procente reflectă intenţiile mediului de business şi nu măsoară creşterile efective înregistrate în piaţă.

 

Adaugati comentariu