EY lansează „Noutăţi fiscale”, primul podcast despre fiscalitate din România

EY România lansează Noutăţi fiscale - primul podcast despre fiscalitate din România, în care reprezentanţii companiei şi specialişti externi vor aborda principalele subiecte din domeniul fiscalităţii.Moderat de Gabriel Sincu, director executiv în cadrul Departamentului de asistenţă fiscală şi juridică al EY România, va avea o frecvenţă săptămânală şi va prezenta dezbateri pe teme diverse – de la schimbările Codului Fiscal şi ale celui de Procedură Fiscală, până la aspecte de natură administrativă şi clarificări ale modului de aplicare a prevederilor legale, făcute de autorităţile fiscale.

Podcastul poate fi ascultat pe soundcloud, pe iTunes şi pe site-ul EY România. Cele două emisiuni audio încărcate până în prezent tratează plata defalcată a TVA-ului şi principalele schimbări de legislaţie fiscală, publicate în Monitorul Oficial la începutul lunii septembrie.

Trei dintre cele mai importante modificări fiscale privind impozitarea companiilor în 2018 identificate şi dezbătute de specialiştii EY – Gabriel Sincu şi Răzvan Ungureanu sunt::

1. Tratamentul fiscal al cheltuielilor rezultate din cesiunea de creanţe

Ce se întâmplă în prezent şi până la sfârşitul anului? În cazul în care avem un portofoliu de creanţe vândute, cheltuiala rezultată din scoatere lor din gestiune este integral deductibilă fiscal. De anul viitor, conform legii, deductibilitatea va fi limitată la doar 30% din valoarea creanţei.

De exemplu, să presupunem că o companie are o creanţă în valoare de 100 de lei. Ea nu mai poate fi recuperată integral de compania care deţine această creanţă, drept pentru care decide să o vândă. Cu un preţ de vânzare de 10 lei, conform vechilor reguli, care rămân în vigoare până la sfârşitul anului, firma ar obţine un venit de 10 lei, venit impozabil. Pe de altă parte, în contabilitate se înregistrează o cheltuială de 100 de lei (valoarea creanţei). Rezultatul ar fi o pierdere netă de 90 de lei, care se traduce şi printr-o pierdere fiscală de 90 de lei. Astfel se reduce baza impozabilă cu 90 de lei, rezultând în cele din urmă o economie de 16% din aceşti 90 de lei, care înseamnă 14,4 lei.

Începând cu 2018, prin limitarea deducerii, la compania respectivă – deşi are o pierdere reală de 90 de lei – doar suma de 20 de lei va fi recunoscută din punct de vedere fiscal. Ceea ce înseamnă că beneficiul fiscal va fi de 16% din cei 20 de lei, adică doar 3,2 lei.

În acest context, se ridică întrebarea: În ce măsură va mai fi convenabil pentru companii să vândă aceste creanţe?

Având în vedere impactul fiscal diferit, recomandarea specialiştilor EY este ca firmele vizate să se decidă cât mai repede dacă doresc să disponibilizeze aceste portofolii până la 1 ianuarie 2018, pentru a putea beneficia de reglementările fiscale încă aplicabile.

2. Impozitul pe reprezentanţele companiilor străine în România
Cuantumul impozitului se modifică, de la suma de 4.000 de euro, care era plătibilă în două tranşe, la suma de 18.000 lei, plătibilă într-o singură tranşă. În plus, reprezentanţele nou înfiinţate trebuie să plătească acest impozit în termen de 30 de zile, nu până la termenele standard, aşa cum se întâmpla până acum.

3. Scutirea de impozit pe dividende
Scutirea de care s-a tot vorbit şi care a fost inclusă în programul de guvernare nu s-a mai concretizat. Foarte probabil, cauza principală a fost impactul major asupra bugetului de stat, care a fost estimat la 1,3 miliarde de lei. Prin urmare, situaţia rămâne la fel: dividendele distribuite de persoane juridice române unor alte persoane juridice se impozitează cu o cotă de 5%.

Întreaga emisiune poate fi ascultată aici https://soundcloud.com/ey-romania, pe iTunes sau pe site-ul EY România.

 

 

Adaugati comentariu