Advertisement

Exporturile de mijloace de transport
Home Miscellanea Financiar Exporturile de mijloace de transport au crescut cu 9,2% în primele 11 luni din 2023

Exporturile de mijloace de transport au crescut cu 9,2% în primele 11 luni din 2023

Exporturile de mijloace de transport au crescut cu 9,2% în primele 11 luni din 2023, comparativ cu perioada similară din 2022, valoarea FOB a acestora fiind de 38,85 miliarde de euro, arată datele publicate marți, de Institutul Național de Statistică (INS). Pe de altă parte, importurile au urcat la 41,2 miliarde de euro, ceea ce înseamnă că în comerțul internațional cu mijloace de transport se înregistrează un deficit de aproximativ 2,35 miliarde de euro.

Din valoarea totală a exporturilor de mașini și echipamente pentru transport, 31,3 miliarde de euro au fost obținute în relația cu Uniunea Europeană, o valoare mai mare, la rândul ei, cu 9,8% comparativ cu rezultatul înregistrat în perioada ianuarie – noiembrie 2022.

Conform INS, exporturile de mijloace de transport au avut o pondere de 44,7% în totalul exporturilor României, menținându-se în continuare la cel mai ridicat nivel dintre toate grupele de produse.

În ceea ce privește importurile CIF de mașini și echipamente pentru transport, acestea au însumat, în primele 11 luni din 2023, aproximativ 41,2 miliarde de euro, în creștere cu 8,3% față de perioada similară din anul precedent. Din această valoare, 32,4 miliarde de euro au fost bunuri importate din Uniunea Europeană, în creștere cu 10,8% comparativ cu perioada ianurie – noiembrie 2022.

Datele Statisticii arată ca importurile de mijloace de transport au avut o pondere de 36,6% în totalul importurilor naționale, din nou cea mai ridicată dintre toate grupele de produse. În aceste condiții, pe grupa de produse „Mașini și echipamente pentru transport”, România a înregistrat un deficit al balanței comerciale, de aproximativ 2,35 miliarde de euro.

Potrivit INS, în 2022, exporturile de mașini și echipamente pentru transport au crescut cu 14,2% comparativ cu anul precedent, valoarea FOB a acestora fiind de 38,3 miliarde de euro. La rândul lor, importurile CIF de mașini și echipamente pentru transport au însumat aproximativ 41,3 miliarde de euro, în creștere cu 19,9% față de anul precedent.

Conform datelor INS, la nivelul întregii economii, în primele 11 luni din 2023, exporturile FOB au însumat 86,9 miliarde euro, iar importurile CIF au însumat 112,4 miliarde euro. Exporturile au crescut cu 2%, iar importurile au scăzut cu 3,2%, comparativ cu perioada similară a anului precedent. Astfel, deficitul balanţei comerciale (FOB/CIF) a României s-a ridicat la valoarea de 25,55 miliarde euro, fiind mai mic cu 5,4 miliarde de euro (-17,6%) decât cel înregistrat în perioada 1 ianuarie – 30 noiembrie 2022.

Prețul FOB (Free on Board/Liber la bord) reprezintă prețul la frontiera țării exportatoare, care include valoarea bunului, toate cheltuielile de transport până la punctul de îmbarcare, precum și toate taxele pe care bunul trebuie să le suporte pentru a fi încărcat la bord.

Prețul CIF (Cost, Insurance, Freight/Cost, Asigurare, Navlu) reprezintă prețul la frontiera țării importatoare, care cuprinde atât elementele componente ale prețului FOB, cât și costul asigurării și transportului internațional.

 

 

 

CITEȘTE ȘI:

FORD TRANSIT CUSTOM. Ford Pro revoluționează productivitatea

Impozitul minim pe profit la nivel global se aplică în România începând cu 2024

 

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Salariul de bază minim brut
Financiar

Salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată a fost majorat la 3.700 lei lunar

Guvernul a aprobat Hotărârea pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe...

sportive
Financiar

Strategii ce s-au dovedit eficiente la pariurile sportive

Dacă vrei să ai succes la pariuri sportive, atunci trebuie să ai...

Exporturile de mijloace de transport
Financiar

Exporturile de mijloace de transport, în creștere cu 2,8% în primul trimestru din 2024

Exporturile de mijloace de transport au crescut cu 2,8% în primul trimestru...

BMW
Financiar

BMW Group a înregistrat o scădere a marjei operaționale pe segmentul auto la 8,8%, în primul trimestru

La fel ca Stellantis, Ford și principalele mărci occidentale, cu excepția Renault,...