Advertisement

vehicule electrice
Home Miscellanea Financiar Exporturile de maşini, în scădere cu 13,5% la finalul trimestrului III

Exporturile de maşini, în scădere cu 13,5% la finalul trimestrului III

Exporturile de maşini şi echipamente pentru transport au continuat să scadă şi în primele nouă luni din 2020, valoarea FOB a acestora fiind de 21,3 miliarde de euro, mai redusă cu 13,5% comparativ cu perioada similară din 2019, arată datele publicate luni de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Din valoarea totală a exporturilor de masini si echipamente pentru transport, 16,8 miliarde de euro au fost obţinute în relaţia cu Uniunea Europeană, o valoare mai mică cu 12% comparativ cu rezultatul înregistrat în perioada ianuarie – septembrie 2019.

Conform INS, exporturile de mașini au avut o pondere de 47,5% in total, menţinându-se în continuare la cel mai ridicat nivel dintre toate grupele de produse.

Reamintim ca în primele 8 luni din acest an, exporturile de maşini şi echipamente pentru transport scăzuseră cu 16%.

În acelaşi timp, importurile CIF de maşini şi echipamente pentru transport au însumat, în primele nouă luni din 2020, aproximativ 21,2 miliarde de euro, în scădere cu 10,8% faţă de intervalul similar din anul precedent. Din această valoare, 16,2 miliarde de euro au fost bunuri importate din Uniunea Europeană, în scădere cu 11% comparativ cu aceeaşi perioadă din 2019.

Datele Statisticii arată că importurile de mijloace de transport au avut o pondere de 36,6% în totalul importurilor naţionale.

În aceste condiţii, pe grupa de produse „Maşini şi echipamente pentru transport”, România a înregistrat un excedent al balanţei comerciale de 100 milioane de euro.

Potrivit INS, la finalul lui 2019, exporturile FOB de maşini şi echipamente pentru transport au însumat 32,58 miliarde de euro, în creştere cu doar 1,6% comparativ cu anul precedent. Din această valoare, 26,6 miliarde de euro au fost obţinute în relaţia cu Uniunea Europeană, în creştere cu 2,9% comparativ cu rezultatul înregistrat în 2018.

În acelaşi timp, importurile CIF de masini şi echipamente pentru transport au însumat, anul trecut, aproximativ 32,1 miliarde de euro, un avans de 1,8% faţă de perioada similară din 2018. Din total, 25,4 de miliarde de euro au fost bunuri importate din Uniunea Europeană, în creştere cu 1,6% comparativ cu anul precedent.

La nivelul întregii economii, în primele nouă luni din 2020, exporturile FOB au însumat 44,81 miliarde euro, iar importurile CIF au totalizat 57,87 miliarde euro. Faţă de aceeaşi perioadă de anul trecut, exporturile din intervalul ianuarie – septembrie au scăzut cu 13,6%, iar importurile, cu 9,5%. Deficitul balanţei comerciale (FOB/CIF) în perioada ianuarie – august 2020 a fost de 13,05 miliarde de euro, mai mare cu 998,5 milioane euro decât cel înregistrat în intervalul similar de anul trecut.

Preţul FOB (Free on Board/Liber la bord) reprezintă preţul la frontiera ţării exportatoare, care include valoarea bunului, toate cheltuielile de transport până la punctul de îmbarcare, precum şi toate taxele pe care bunul trebuie să le suporte pentru a fi încărcat la bord.

Preţul CIF (Cost, Insurance, Freight/Cost, Asigurare, Navlu) reprezintă preţul la frontiera ţării importatoare, care cuprinde atât elementele componente ale preţului FOB, cât şi costul asigurării şi transportului internaţional.

 

CITEȘTE ȘI:

Cehia înăsprește condițiile de intrare în țară

Rute ocolitoare pentru localitatea Ovidiu (jud. Constanța), intrată în carantină

Modelul declaraţiei pe propria răspundere şi al adeverinţei de la angajator

 

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Akcenta
Financiar

Ce companii au de câștigat din slăbirea EURO în 2024? Prognoza Akcenta

Economia globală a fost surprinzător de rezilientă în 2024, inflația de bază...

Exporturile de mijloace de transport
Financiar

Exporturile de mijloace de transport, în creștere cu 2,3% în primele 5 luni din 2024

Exporturile de mijloace de transport au crescut cu 2,3% în primele 5...

M&A
Financiar

Investitorii strategici și-au menținut poziția dominantă pe piața de M&A din România

Piața românească de fuziuni și achiziții (M&A) a înregistrat 124 de tranzacții...

AEO
FinanciarTransporturi

Facilitățile pentru companiile care dețin certificarea AEO se extind pe aria RO e-Transport

La 30 iunie 2024, a expirat perioada de grație pentru aplicarea de...