Advertisement

transportul rutier
Home Administrare flote Juridic Excepțiile pentru transportul rutier prevăzute în HG privind prelungirea stării de alertă

Excepțiile pentru transportul rutier prevăzute în HG privind prelungirea stării de alertă

Hotărârea de Guvern privind prelungirea stării de alertă cu 30 de zile din data de 14 noiembrie a fost publicată în Monitorul Oficial. Cum se desfășoară transportul rutier.

Deși măsurile care vizează prevenirea şi controlul infecţiilor cu SARS-CoV-2 sunt, pe fond, similare cu cele în vigoare, în Anexa 1 au fost introduse două excepții în ceea ce privește transportul rutier de persoane și de mărfuri în perioada în care este interzisă circulaţia pe timpul nopții.

Astfel, este permisă activitatea, în intervalul orar 21.00-05.00, a operatorilor economici din domeniul transportului rutier de persoane care utilizează autovehicule cu o capacitate mai mare de 9 locuri pe scaune, inclusiv locul conducătorului auto, şi celor din domeniul transportul rutier de mărfuri care utilizează autovehicule cu masa maximă autorizată de peste 2,4 tone.

Hotărârea de Guvern privind prelungirea stării de alertă menţine interdicţia de circulaţie în toate localităţile, pentru toate persoanele, în afara locuinţei/gospodăriei în intervalul orar 23.00-05.00, cu următoarele excepţii motivate de:

  • deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuinţă/gospodărie şi locul/locurile de desfăşurare a activităţii profesionale şi înapoi;
  • deplasarea pentru asistenţă medicală care nu poate fi amânată şi nici realizată de la distanţă, precum şi pentru achiziţionarea de medicamente;
  • deplasări în afara localităţilor ale persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicţiei, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane şi care poate fi dovedit prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei;
  • deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/ însoţirea copilului, asistenţa persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi ori deces al unui membru de familie.

La verificarea motivului deplasării în interes profesional, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităţilor abilitate, legitimaţia de serviciu sau adeverinţa eliberată de angajator ori o declaraţie pe propria răspundere.

La verificarea motivului deplasării în interes personal, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităţilor abilitate, o declaraţie pe propria răspundere, completată în prealabil.

Hotărârea de Guvern prevede ca transportul rutier să se desfăşoare în continuare cu respectarea măsurilor şi restricţiilor referitoare la igiena şi dezinfecţia mijloacelor de transport persoane, procedurile şi protocoalele din interiorul mijloacelor de transport, gradul şi modul de ocupare a mijloacelor de transport, regulile de conduită pentru personalul operatorilor şi pentru pasageri, precum şi privitor la informarea personalului şi pasagerilor, în scopul prevenirii contaminării pasagerilor şi personalului ce activează în domeniul transportului rutier, în condiţiile stabilite prin ordin comun al ministrului transporturilor, infrastructurii şi comunicaţiilor, ministrului sănătăţii şi al ministrului afacerilor interne.

Deasemenea, transportul intern şi internaţional de mărfuri şi persoane se va desfăşura în continuare, în condiţiile stabilite prin ordin comun al ministrului transporturilor, infrastructurii şi comunicaţiilor, ministrului sănătăţii şi al ministrului afacerilor interne.

Totodată, actul normativ menţine obligativităţii purtării măştii de protecţie în mijloacele de transport în comun, pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani.

Se menţine și interdicţia efectuării transportului rutier de persoane prin servicii ocazionale, precum şi suplimentarea unor curse regulate, potrivit reglementărilor în vigoare, în scopul participării la procesiunile şi/sau pelerinajele religioase către locurile unde se desfăşoară aceste activităţi.

 

CITEȘTE ȘI:

CNAIR a desemnat câștigătorul pentru finalizarea Variantei de Ocolire Mihăilești

Care este termenul de plată al despăguburilor RCA

Creştere de 12,3% în afacerile din comerţul auto-moto în septembrie

 

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Săptămâna de muncă de 4 zile
Juridic

Săptămâna de muncă de 4 zile în România: cum se aplică și ce avantaje are

În domeniul dinamic al forței de muncă, căutarea echilibrului între viața profesională...

permisele de conducere
Juridic

Șoferii sunt anunțați prin SMS și e-mail când le expiră permisele de conducere

Direcția Generală Permise de Conducere și Înmatriculari a lansat, în luna iulie...

afacerile din transporturi
Transporturi

Afacerile din transporturi au scăzut cu 4,6% în primele 5 luni din 2024

Cifra de afaceri din serviciile de piaţă prestate în principal întreprinderilor a...

2035
Flotă verdeJuridic

Comisia Europeană menține 2035 ca termen limită pentru interzicerea vânzărilor de mașini termice noi

După realegerea sa în funcția de președinte al Comisiei Europene, Ursula von...