Advertisement

Comisia Europeană
Home Administrare flote Asigurări Eurohold, acționarul Euroins, va contesta decizia ASF privind procedura de faliment

Eurohold, acționarul Euroins, va contesta decizia ASF privind procedura de faliment

Conducerea Eurohold, acționarul Euroins, va demara procesul de contestare a deciziei ASF privind procedura de faliment, considerând această măsură ”abuzivă, absolut iresponsabilă, mai ales în situaţia actuala a pieţei de asigurări din Romania, şi în contradicţie cu bunele practici europene”.

”Într-o nouă dovadă de iresponsabilitate, ASF, instituţia care nu a reuşit să oprească trei falimente din industria asigurărilor, a eşuat de această dată să înţeleagă un contract de reasigurare, aruncând piaţa asigurărilor RCA într-un adevărat dezastru: românii vor plăti RCA la preţuri indecente pentru a finanţa incompetenţa autorităţilor şi tâlhăria sistematică practicată de COTAR”, arată Grupul Eurohold într-un comunicat de presă..

Potrivit grupului, această decizie confirmă intenţia de manipulare a pieţei asigurărilor şi caracterul premeditat al acţiunilor instituţiei de supraveghere, după ce a aprobat în ultimele două luni participarea unei bănci de prestigiu, precum BERD, în calitate de acţionar al Euroins şi, în acelaşi timp, a aprobat subscrierea de capital care demonstrează solvabilitatea şi stabilitatea poziţiei financiare a Euroins, acţiuni neregăsite în sinteza care stă la baza deciziei ASF, care a venit înaintea Raportului solicitat de BERD şi înaintea rezultatelor analizei EIOPA.

Drept urmare, Eurohold anunță că va demara procesul de contestare a deciziei privind procedura de faliment. ”Conducerea Eurohold si EIG Re consideră această măsură abuzivă, absolut iresponsabilă, mai ales în situaţia actuala a pieţei de asigurări din Romania, şi în contradicţie cu bunele practici europene”, mai arată compania.

Potrivit Eurohold, decizia consiliului de administraţie ASF ignoră contractul de reasigurare al Euroins România cu EIG Re, societatea de reasigurare a grupului, şi nu ia în considerare situaţia financiară a reasiguratorului în sine. În plus, consiliul de administraţie al ASF a adoptat o decizie care nu ţine cont de poziţia autorităţii de reglementare financiară bulgară (FSC), care este principalul organism de supraveghere în cazul EIG Re. Acest lucru încalcă direct legislaţia europeană şi ar putea genera consecinţe şi măsuri dure la nivel internaţional. În plus, decizia consiliului de administraţie al ASF nu are în vedere auditul în curs de desfăşurare al EIOPA şi al BERD în Euroins România, după ce societatea din România a semnalat ambelor instituţii acţiunile abuzive ale angajaţilor departamentului de asigurări al ASF derulate anterior.

Conform comunicatului de presă, decizia Consiliului ASF a provocat activarea art. 26 din contractul de reasigurare semnat de Euroins România şi EIG Re, care prevede că în cazul unor acţiuni abuzive şi ameninţări împotriva companiei din partea terţilor, inclusiv suspendarea abuzivă sau revocarea licenţei sale de către autoritatea de reglementare, EIG Re are dreptul de a se retrage din contractul cu Euroins România şi de a păstra integral prima de volum subscrisă a societăţii româneşti, fără nicio obligaţie faţă de creanţele şi riscul aferent unităţii româneşti. Astfel, ASF a provocat rezilierea contractului de reasigurare al Euroins Romania cu EIG Re.

Eurohold Bulgaria AD este un grup energetic şi financiar, care operează în Europa Centrală, de Est şi de Sud-Est, şi este listat la Bursele de Valori din Bulgaria şi, respectiv, Varşovia. Eurohold deţine Euroins Insurance Group AD (EIG), care oferă o gamă completă de produse de asigurare, deserveşte peste 4 milioane de clienţi în 11 ţări şi are peste 3.000 de angajaţi.

Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) a decis să retragă autorizaţia de funcţionare a societăţii Euroins România, constatând indiciile stării de insolvenţă a companiei.

Consiliul a mai hotărât promovarea de către ASF a unei cereri pentru deschiderea procedurii de faliment și numirea Fondului de Garantare a Asiguraților (FGA) ca administrator interimar al societății, cu sarcina de a asigura administrarea și conducerea activității asigurătorului și adoptarea măsurilor necesare pentru conservarea patrimoniului. Atribuțiile conducerii societății se suspendă de drept. Mandatul FGA încetează la numirea lichidatorului judiciar.

Euroins a ocupat prima poziție în topul vânzărilor de RCA în 2022, cu o cotă de piață de 32,7%, în scădere cu aproximativ 4 puncte procentuale comparativ cu 2021.

 

CITEȘTE ȘI:

CNAIR va relansa licitația pentru proiectarea Autostrăzii A13 Braşov – Bacău

Guvernul va susţine măsurile necesare pentru protecţia asiguraţilor afectaţi de evoluţiile de pe piaţa RCA

 

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

RCA
Asigurări

Piața RCA, în scădere cu 11% în trimestrul I din 2024, la 2,15 miliarde de lei

Volumul primelor brute subscrise pe segmentul RCA de societățile autorizate și reglementate...

auto
Asigurări

Piaţa poliţelor auto a crescut, anul trecut, la 13 miliarde de lei

Valoarea primelor brute subscrise pentru asigurările auto, RCA şi Casco, s-a situat...

tarifele RCA
Asigurări

Tarifele RCA rămân plafonate până la 30 septembrie 2024

Guvernul a decis prelungirea cu trei luni, până la 30 septembrie 2024,...

casco
Asigurări

Aproximativ 2.000 de notificări de daune în baza polițelor CASCO ca urmare a furtunii de săptămâna trecută

Ca urmare a furtunii de săptămâna trecută, companiile de asigurare membre ale...