Viitoarea generație Duster va fi construită pe o nouă platformă și va fi mai spațioasă, urmând să aibă și opțiunea de 7 locuri. Noul Duster va constitui și o bază solidă pentru un eventual pick-up.
Duster este cel mai de succes model al gamei Dacia dar nu numai. Dacă luăm în considerare și modelele Duster vândute sub siglă Renault pe unele piețe, Duster a fost în 2015 al doilea cel mai vândut model al Alianței Renault-Nissan, cu 331.238 unități, după bestseller-ul Clio 4. Și în România, Duster este cel mai vândut SUV cu 7.271 unități în 2015 (față de 5.796 în 2014), ceea ce reprezintă 35,8% din piața de SUV-uri de la noi. Și, surprinzător, majoritatea modelelor vândute sunt cu tracțiune integrală și în echiparea de vârf Laureate. Însă Duster acoperă un spectru larg de oferte, gama de prețuri variind de la 10.900 euro până la 15.900 euro pentru dieselul 4×4 de 110 CP și 16.100 euro pentru noul motor pe benzină 1.2 TCe de 125 CP tot cu tracțiune integrală. Niciun alt SUV nu acoperă atât de bine acest segment de prețuri.
Explozia SUV-urilor și succesul lui Duster sunt două argumente solide pentru a pregăti a doua generație Duster, care se va lansa în 2017. Acest model este de o importanță crucială nu doar pentru marca Dacia ci și pentru Renault având în vedere că Duster este numărul doi la vânzări în Alianța Renault-Nissan. Deja în uzina Dacia de la Mioveni se pregătesc halele de producție pentru noul model. Iar îmbunătățirile care se vor aduce vor fi substanțiale.
Tehnic, a doua generație Duster va fi complet diferită. Începând cu noul Duster se schimbă strategia Alianței Renault-Nissan în ceea ce privește așa numita gamă entry-level din care fac parte modelele Dacia.
Începând cu noul Duster, gama entry-level așa cum este ea numită la Paris, va fi integrată în programul modular al Alianței Renault-Nissan. Noua platformă modulară Cmf este utilizată deja la noile Renault Kadjar, Megane și Talisman. Aceasta este divizată în mai multe versiuni. Versiunea cea mai compactă Cmf-a stă la baza lui Kwid, un crossover de clasă mini concurent cu viitorul Suzuki Ignis destinat inițial piețelor emergente dar se speculează că se va oferi și în Europa.
Uitilizarea noii platforme nu înseamnă că Dacia va renunța la actuala poziționare. Duster în particular și Dacia ca marcă în general s-a impus pentru că este accesibilă. Duster va rămâne un model popular care va continua să ofere un raport preț/prestații/habitabilitat, fără concurență.
Este evident că Duster trebuie obligatoriu să se poziționeze sub Kadjar care are deja un preț foarte atractiv și competitiv. Gama de motoare însă nu se va schimba radical. Principalele motorizări vor fi în continuare 1.2 TCe pe benzină de 125 CP și 1.5 dCi diesel de 110 CP combinate cu tracțiune față sau integrală.
Noul model va avea un design mai elegant (tendința a fost trasată de designerul șef Laurens van den Acker încă de la lansarea celei de-a doua generații Logan), va fi mai rafinat și – cel mai important – va fi mai mare și va oferi în premieră opțiunea pentru șapte locuri.
Caroseria va fi mai zveltă, barele de protecție vor fi în continuare marcante, fiind o caracteristică a actualei generații dar suprafețele vor fi mai bine lucrate, vor avea o formă tridimensională mai plăcută și vor fi mai elegant racordate cu restul caroseriei. Având în vedere și opțiunea de șapte locuri, viitorul Duster va fi sensibil mai mare. Colegii de la Quattroruote estimează o lungime de circa 4,50 metri, cu 18 cm mai mare decât a actualei generații.
Mai mult, în revista FloteAuto, disponibilă la toate centrele de difuzare a presei, benzinării și chioșcuri.
Comentați?