Advertisement
BNR
Home Miscellanea Macroeconomie Dobânda-cheie, majorată la 2%. Ce spune guvernatorul BNR

Dobânda-cheie, majorată la 2%. Ce spune guvernatorul BNR

Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) a hotărât majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 2% pe an, de la 1,75% pe an, începând cu data de 9 ianuarie 2018.

Totodată, rata dobânzii pentru facilitatea de depozit a fost majorată la 1% pe an, de la 0,75% pe an, iar rata dobânzii aferente facilităţii de creditare, la 3% pe an, de la 2,75% pe an. Guvernatorul Mugur Isărescu este de părere că decizia nu va scumpi creditele.

O altă hotărâre vizează păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută ale instituţiilor de credit.

Guvernatorul Mugur Isărescu spune că impactul majorării dobânzii de politică monetară asupra ROBOR la trei şi şase luni este minor.

„Dobânzile ROBOR la 3 şi la 6 luni au scăzut aproape permanent în ultimele săptămâni. Azi au ajuns la 2% la 3 luni, pe fondul unui excedent temporar de lichiditate. Această majorare a ratei dobânzii nu înseamnă că se va majora ROBOR, pe baza căreia se calculează dobânda la creditele în lei acordate populaţiei”, a precizat acesta.

Şeful BNR consideră că impactul în piaţă ar putea să fie „uşor deosebit”.

„S-ar putea ca efectul în piaţă să fie uşor deosebit. Nu vedem mişcări ample ale dobânzilor. Datoria mea e să transmit acest lucru şi să subliniez că modificarea ROBOR, care probabil va apărea, posibil să coboare la 3 luni şi sub 2%, va depinde de condiţiile de piaţă. Impactul este minor şi, în consecinţă, mediatizarea excesivă trebuie să fie atenuată”, a conchis guvernatorul BNR.

Rata dobânzii de politică monetară reprezintă rata dobânzii utilizată pentru principalele operaţiuni de piaţă monetară ale BNR.

Ratele dobânzilor aferente facilităţilor permanente acordate de către BNR (facilitatea de depozit şi facilitatea de credit) formează un coridor simetric în raport cu rata dobânzii de politică monetară.

Cei nouă membri actuali ai Consiliului de Administraţie al băncii centrale sunt: guvernatorul Mugur Isărescu, prim-viceguvernatorul Florin Georgescu, viceguvernatorul Liviu Voinea, viceguvernatorul Eugen Nicolăescu, Marin Dinu, Daniel Dăianu, Gheorghe Gherghina, Agnes Nagy şi Virgiliu Stoenescu.

 

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Rata anuală a inflaţiei
Macroeconomie

Rata anuală a inflaţiei a scăzut în luna octombrie la 8,1%

Rata anuală a inflaţiei a scăzut la 8,1% în luna octombrie 2023,...

BNR
Macroeconomie

BNR a menţinut dobânda de politică monetară la 7% pe an

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) a decis, în...

Rata anuală a inflaţiei
Macroeconomie

Rata anuală a inflaţiei a scăzut la 8,8% în luna septembrie 2023

Rata anuală a inflaţiei a scăzut în luna septembrie la 8,8%, de...

Rata anuală a inflației
Macroeconomie

Rata anuală a inflației în luna august a rămas la 9,4%, ca în iulie

Deși Guvernul a plafonat adaosul comercial la unele alimente de bază de...