Dobânda BNR a fost majorată la 2,5%

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) a hotărât, luni, majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 2,5% pe an, de la 2,25% pe an, începând cu data de 8 mai.Ultima modificare a dobânzii cheie a fost făcută de BNR în luna februarie a acestui an, când a fost majorată la 2,25% de la 2% pe an.

De asemenea, Consiliul de Administraţie al băncii centrale a mai decis majorarea ratei dobânzii pentru facilitatea de depozit la 1,5% pe an, de la 1,25% pe an, şi a ratei dobânzii aferente facilităţii de creditare la 3,5% pe an de la 3,25% pe an.

Totodată, conducerea BNR a decis şi păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută ale instituţiilor de credit.

Într-o scrisoare trimisă preşedintelui Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, arată că, în scopul revenirii inflaţiei la un nivel prognozat de 3,5% în decembrie 2018, respectiv la limita superioară a intervalului ţintit, s-a impus o întărire graduală a politicii monetare, începând cu semestrul II 2017.

Guvernatorul BNR precizează că o eventuală lipsă de reacţie din partea băncii centrale, atât în primele două luni ale anului, cât şi în perspectivă, ar amplifica riscul ancorării aşteptărilor inflaţioniste la un nou nivel, crescut, deoarece agenţii economici, inclusiv instituţiile internaţionale, ar fi interpretat lipsa de reacţie a BNR ca pe o acceptare tacită, pe termen mediu şi lung, a respectivului nivel al inflaţiei. De asemenea, s-ar fi mărit riscul deprecierii suplimentare a leului.

BNR a anunţat luni un curs de referinţă de 4,6542 lei/euro, în scădere cu 0,06% faţă de nivelul atins vineri. În schimb, dolarul american s-a apreciat de la 3,8936 lei la 3,9026 lei.

 

Adaugati comentariu