Distribuţia autoturismelor şi a pieselor auto, printre cele mai concurenţiale segmente ale economiei

Distribuţia autoturismelor şi cea a pieselor de schimb pentru autovehicule, fac parte din grupul industriilor cele mai înclinate către manifestarea liberă a concurenţei pe piaţa românească, cu indicele IAPC de 47%, se arată în Raportul din acest an al Consiliului Concurenţei.

IAPC este un instrument de lucru dezvoltat de Consiliului Concurenţei, fiind prezentat pentru prima dată în raportul din 2013 al instituţiei privind evoluţia concurenţei în sectoare cheie ale economiei.

Indicele măsoară înclinarea spre concurenţă a unor industrii din economia naţională, arătând gradul în care industriile analizate se apropie de o situaţie ideală, care facilitează pe deplin manifestarea liberă a concurenţei. IAPC nu măsoară, şi nici nu îşi propune să măsoare, gradul efectiv de concurenţă care se manifestă în realitate, detectarea eventualelor comportamente anticoncurenţiale ce ar putea exista la nivelul pieţelor din aceste industrii realizându-se în cadrul investigaţiilor pe care autoritatea de concurenţă le desfăşoară.

Valorile scăzute ale IAPC arată că pieţele respective sunt caracterizate de importante bariere la intrare, absenţa concurenţilor rebeli, un grad scăzut de invoare, cerere inelastică şi relativ stabilă, de lipsa presiunii importurilor şi de existenţa unor asociaţii de afaceri sau patronale puternice. Pe de altă parte, valori ridicate ale IPC indică pieţe slab concentrate, caracterizate de un număr foarte ridicat de firme cu cote de piaţă volatile şi între care nu există puternice legături strucuturale.

IAPC analizează 21 de industrii prin intermediul a 20 de criterii, printre care numărul de firme active în piaţă, gradul de concentrare a pieţei, bariere la intrarea în piaţă, gradul de inovare în piaţă, gradul de transparenţă a pieţei.

Conform raportului de anul trecut, segmentul distribuţiei de piese auto înregistra un indicemai mare decât cel de anul acesta, de 57%. Şi pentru distriabuţia en-gros de autovehicule, IAPC a fost anul trecut mai mare, de 54%.

 

Adaugati comentariu