Românii pot cumpăra poliţele RCA atât de la o societate de asigurări autorizată de ASF, cât şi de la o societate de asigurări care vinde asigurări auto obligatorii în România în baza libertăţii de a presta servicii, nefiind autorizată de ASF, ci de autoritatea competentă din alt stat membru al UE.
În situaţia în care doriţi să achiziţionaţi RCA de la o societate care vinde RCA în România în baza libertăţii de a presta servicii, este important să ştiţi că societatea respectivă este supravegheată de autoritatea din statul de origine.
În ceea ce priveşte situaţia daunelor, asigurătorul care vinde RCA în România în baza libertăţii de a presta servicii trebuie să trateze solicitările de plată a daunelor în acelaşi mod dacă ar activa pe teritoriul României în baza dreptului de stabilire (sucursală).
Pentru a evita situaţii în care poliţa RCA să nu fie valabilă, înainte de achiziţionarea unei asigurări RCA de la societatea care este autorizată în alt stat membru este important să verificaţi calitatea acesteia pe pagina de internet a ASF – dacă este înscrisă în Registrul asigurătorilor şi intermediarilor din SEE.
Achiziţionarea RCA se face direct de la asigurător prin intermediul internetului, iar preţul este stabilit de societate în baza propriilor calcule.
În situaţia în care aţi fost păgubit ca urmare a producerii unui eveniment asigurat RCA de asigurătorul care desfăşoară activitate în România în baza libertăţii de a presta servicii, trebuie să vă adresaţi reprezentantului de daune desemnat de asigurător în România, însă asigurătorul este cel care vă deschide dosarul de daună.
Datele reprezentantului de daune le regăsiţi pe pagina de internet a ASF (www.asfromania.ro).
În ceea ce priveşte protecţia consumatorilor, implicaţiile achiziţionării unei poliţe RCA de la un asigurător autorizat de ASF şi unul autorizat de alt stat membru UE sunt:
CITEŞTE ŞI:
Drumul Expres Craiova-Piteşti rămâne blocat în sondele de la Gherceşti
Top 15 cele mai ieftine SUV-uri și crossovere 4×4 din România
Comentați?