tahograf
Home Transporturi Descărcare rapidă și ușoară a datelor tahografului. Tehnologia DSRC și metodele de descărcare a datelor din tahograf și de pe cardul șoferului

Descărcare rapidă și ușoară a datelor tahografului. Tehnologia DSRC și metodele de descărcare a datelor din tahograf și de pe cardul șoferului

Una dintre obligațiile de bază ale unui operator de transport rutier este descărcarea regulată a datelor de pe cardul șoferului și din tahograf digital. Nerespectarea acestui termen poate duce la impunerea de sancțiuni companiei. Prin urmare, este important să știi ce termene se aplică companiei de transport în domeniul colectării datelor.

Regulile pentru descărcarea datelor atât de pe cardul șoferului, cât și din tahograful digital sunt reglementate prin lege, unde este menționată frecvența descărcării datelor din tahografele digitale și cardurile șoferului, dar și condițiile de stocare a acestor date.

Ce trebuie să știi despre descărcarea datelor de pe cardul șoferului?

De regulă, datele de pe cardul șoferului trebuie descărcate cel puțin o dată la 28 de zile. În plus, acest lucru mai este necesar și în următoarele situații:

 • înainte de încheierea contractului de muncă a șoferului respectiv
 • înainte de expirarea rezilierii contractului, pe baza căruia transportul a fost furnizat entității care efectuează transportul rutier
 • în cazul expirării cardului șoferului
 • într-o perioadă specificată, de exemplu, în cazul unei cereri din partea autorităților administrației publice autorizate sau a entităților autorizate.

Datele de pe cardul șoferului pot fi descărcate mai des decât la fiecare 28 de zile, dacă descărcarea lor ar crea un risc de pierdere a datelor legate de conducerea unui vehicul implicat în transportul rutier.

tahograf

Ce trebuie să știi despre descărcarea datelor din tahograf digital?

Datele din tahograful digital ar trebi, în general, să fie descărcate cel puțin o dată la fiecare 90 de zile. Există, de asemenea, situații când acestea ar trebui descărcate imediat, și anume:

 • înainte ca vehiculul să fie predat permanent sau periodic unei alte entități
 • în caz de defecțiune sau deteriorare a tahografului digital, care, permite descărcarea datelor înregistrate pe acesta
 • când un anumit vehicul cu tahograf digital este retras din circulație

Regulamentul prevede și posibilitatea de a descărca date într-o perioadă specificată, mai exact, în cazul unei cereri din partea autorităților sau entităților autorizate.

În cazul în care datele de pe cardul șoferului sau din tahograful digital nu sunt descărcate la timp sau dacă acestea sunt descărcate cu întârziere, șoferul, vehiculul sau compania de transport vor fi sancționate.

Cum pot fi descărcate datele din cardul șoferului sau tahograful digital?

Datele înregistrate în tahograful digital pot fi descărcate folosind:

 • o interfață de transfer de date
 • o interfață de transfer de date controlată de la distanță

Datele înregistrate pe cardul șoferului pot fi descărcate folosind:

 • un aparat descărcare card tahograf, care permite descărcarea datelor de pe cardul de șofer introdus în cititor. Acest cititor poate fi conectat la tahograf, pentru a nu mai fi necesară scoaterea cardului șoferului din tahograful digital pentru a descărca datele.
 • o interfață de transfer de date.

Operatorul de transport trebuie să descarce datele atât din tahograful digital, cât și din cardul șoferului, deoarece numai împreună se permite o analiză clară și precisă pentru evaluarea modului în care au fost respectate normele privind timpul de conducere, pauzele de conducere și standardele de odihnă ale șoferilor.

tahograf

De asemenea, operatorul de transport care folosește vehicule cu tahografe digitale și tahografe analogice în același timp, iar șoferii folosesc un card de șofer sau o fișă de înregistrare, pot utiliza un software de calculator, precum Tachoscan Web by Inelo, care va combina toate datele colectate și le va analiza în consecință, oferind rapoarte exacte despre toate  datele necesare în cazul controalelor.

Tehnologia DSRC și metodele de descărcare a datelor din tahograf și de pe cardul șoferului

Este foarte important de menționat faptul că nici prin intermediul cardului șoferului sau al companiei, nu pot fi modificate datele înregistrate în tahograful digital, în plus, fiecare încercare de manipulare este salvată automat și devine vizibilă pe tahograf, în momentul analizării datelor acestuia. Și atât șoferul, cât și compania, vor fi pasibili de sancțiuni dacă nu se poate dovedi contrariul.

Toate informațiile și datele descărcate de pe cardul șoferului și tahograf trebuie păstrate de compania de transport timp de cel puțin un an și trebuie oferite atât șoferilor interesați, cât și serviciilor de inspecție și control.

Ofițerul serviciilor de control poate verifica dacă prevederile regulamentului de transport au fost respectate analizând datele din tahograful digital și de pe cardul șoferului.

Chiar dacă cerința de a descărca date de pe card sau tahograf este adesea greoaie și implică costuri suplimentare pentru companiile de transport, acest lucru este necesar pentru a putea îndeplini obligațiile legale.

Și cum știi că fiecare minut contează în companiile de transport, poți alege software-uri și servicii oferite de firme cu experiență pe piață, așa cum este Inelo, prin intermediul cărora vei automatiza procesele și vei îmbunătăți procesul de muncă, efectuând citirea de la distanță a datelor din tahograf și cardul șoferului, fără a fi nevoie de acces fizic la vehicul.

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

navele de croazieră
Transporturi

Navele de croazieră de lux ale Europei emit oxizi de sulf ca 1 miliard de autovehicule. Studiu T&E

Poluarea produsă de navele de croazieră în jurul porturilor a depășit cu...

centru logistic regional
Transporturi

România, un potențial centru logistic regional. Opinie Gebrüder Weiss

Potrivit Gebrüder Weiss, România are potențial de a deveni un centru logistic...

trenul metropolitan
Transporturi

Trenul metropolitan din regiunea București – Ilfov va fi extins spre Scroviștea și Fundulea

Trenul metropolitan, care circulă în prezent doar pe ruta Gara de Nord...

trenuri electrice
Transporturi

România primește peste 52 mil. euro pentru achiziționarea a 37 de trenuri electrice

Peste 52 de milioane euro din Fondul european de dezvoltare regională vor...