Deputat: Traseul autostrăzii Târgu Mureş – Iaşi – Ungheni a fost modificat

Deputatul PMP Marius Paşcan îi cere premierului Mihai Tudose să îl demită ''de urgenţă'' pe  ministrul Transporturilor, Felix Stroe, care a anunţat schimbarea traseului autrostrăzii A8 Târgu Mureş - Iaşi - Ungheni, cu ruta Iaşi - Bacău - Oneşti - Valea Oituzului - Braşov.



autostrăzi

Autrostrada A8 Târgu Mureş – Iaş i- Ungheni figurează în Master Planul General de Transport al României şi era vizată pentru finanţări externe nerambursabile.

Potrivit deputatului Marius Paşcan, în noiembrie ministrul Stroe i-a răspuns la o interpelare referitoare la construirea acestei autostrăzi, arătând că a fost împărţită în trei sectoare aflate în diferite faze de licitare a proiectelor dar, după o lună, acelaşi ministru a anunţat modificarea traseului.

”La doar o lună de la răspunsul ministrului Felix Stroe la interpelarea mea, acesta susţine în cadrul lucrărilor Comisiilor reunite de buget-finanţe ale Parlamentului o nouă strategie, personală, conform căreia, citez: „Facem autostrada Iaşi – Bacău – Oneşti – Valea Oituzului – Braşov, întrucât este un traseu mult mai uşor de realizat”, comparativ cu varianta Târgu Mureş-Iaşi-Ungheni”, a explicat Marius Paşcan.

Parlamentarul PMP a caracterizat ”năucitoare şi de-a dreptul iresponsabilă” poziţia ministrului, atâta timp cât Autostrada A8 figurează deja în Master Planul General de Transport al României, aprobat de Comisia Europeană, pentru care s-au cheltuit deja zeci de milioane de euro pentru studii de fezabilitate.

Proiect legislativ aprobat tacit

În condiţiile în care proiectul autostrăzii este deja de 10 ani pe masa de lucru a Guvernului, un grup de 70 de senatori si deputaţi au depus în parlament un proiect de lege ce vizează aprobarea acestui obiectiv de investiţii, Autostrada Iaşi – Târgu Mureş, numită şi „Autostrada Unirii”.

La finalul lunii noiembrie, proiectul a fost adoptat tacit de Senat, plecând la Camera Deputaţilor, forul decizional în acest caz.

Potrivit proiectului, construcţia va fi finanţată de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor, în limita sumelor aprobate anual cu această destinaţie, din credite externe şi din fonduri europene disponibile în cadrul exerciţiului financiar multianual 2014-2020. Dacă propunerea legislativa va fi adoptata, Ministerul Transporturilor este responsabil pentru coordonarea realizării autostrăzii, iar termenul de execuţie este de patru ani de la data intrării în vigoare a legii.

Guvernul nu sustine initiativa legislativa, dat fiind faptul ca în Master Planul General de Transport a inclus propriul proiect Târgu Mureş – Iaşi – Ungheni, un proiect ecare a fost lansat prima data în 2007.

De altfel, în Punctul de vedere trimis Parlamentului, reprezentanţii Guvernului nu spun nimic concret, ci prezintă tot planurile “fără de sfârşit” ale Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere. Conform acestora, sectorul (montan) Târgu Mureş-Târgu Neamţ are perioada de implementare/programare 2021-2030, iar sectorul Târgu Neamţ – Iaşi – Ungheni, 2014-2020.

Cert este ca un cost total al execuţiei nu se cunoaşte, însă potrivit cifrelor din Master Planul General de Transport (MPGT), realizarea tronsoanelor este estimată la 4 miliarde de euro, fiind cea mai mare investiţie planificată de autorităţile române. Pe site-ul CNAIR, cifra avansată este de 6,1 mld euro.

Ce (nu) a făcut Guvernul

Pentru realizarea autostrăzii, proiectul a fost împărţită în trei sectoare:

– Autostrada Târgu Mureş – Ditrău,
– Autostrada Ditrău – Târgu Neamţ,
– Autostrada Târgu Neamţ – Iaşi – Ungheni.

În prezent, stadiut implementării proiectelor este următorul:

1. Autostrada Târgu Mureş – Ditrău (92 km)
Studiul de fezabilitate a fost realizat în anul 2011, iar în luna mai 2015, a fost semnat Contractul de revizuire al documentului. Peste un an şi jumătate, la 29 noiembrie 2016, cu ocazia acţiunii „Controlut fondurilor publice alocate de la bugetut de stat pentru dezvoltarea şi întreţinerea infrastructurii rutiere” la CNAIR, Curtea de Conturi a întocmit un Raport de Control, iar în data de 20 decembrie 2016, Compania a suspendat contractul. Ulterior, în iulie 2017, CNAIR a primit din partea DNA o solicitare cu privire la punerea la dispoziţie a unor documente referitoare ta contracte şi servicii de elaborare/revizuire/reactualizare a studiilor de fezabilitate, implicit şi pentru obiectivul de investiţie Autostrada Târgu Mureş – Ditrău.
Prin urmare, realizarea acestui segment este blocată, putând fi reluată după finalizarea dosarului penal şi în funcţie de rezoluţiile formulate de DNA.
Programul iniţial prevedea ca după finalizarea studiului de fezabilitate să urmeze licitaţia proiectului tehnic şi de execuţie, cu o durată de maximum 12 lui. Pentru elaborarea proiectului şi execuţia tronsonului de autostradă ar fi fos necesară o perioadă de 48 de luni, condiţionată de împărţirea obiectivutui în 4 loturi.

2. Autostrada Ditrău – Târgu Neamţ
CNAIR deţine un studiu de fezabilitate elaborat în anul 2011, iar acesta este în auditare internă sub îndrumarea JASPERS, consultantul Comisiei Europene. În funcţie de rezultatete acestei analize se va decide necesitatea revizuirii/completării parţiate a studiutui de fezabilitate existent şi pregătirea unei proceduri de achiziţie în acest sens. Urmează licitaţia pentru proiectul tehnic şi execuţie (maxim 12 luni) şi elaborare proiectului tehnic şi execuţia, cu durata de realizare 48 luni, condiţionată de împărţirea obiectivului în 4 loturi.

3. Autostrada Târgu Neamţ – laşi – Ungheni
Acest sector de autostradă se împarte astfel :

  • Autostrada Târgu Neamţ – Iaşi (78 km). Studiul de fezabilitate a fost realizat în anul 2011, fiind reanalizat de CNAIR în octombrie 2017. Elaborare Proiectului tehnic şi execuţia este prevăzută pentru perioada 2018 – 2022.
  • Autostrada laşi – Ungheni (22 km). Pe acest tronson nu s-a realizat nimic. Se consideră că pregătirea licitaţie pentru elaborare studiu de fezabititate, proiectului tehnic şi acordului de mediu va dura maxim 12 luni, realizarea efectivă a acestora se va realiza în maximum 24 de luni, iar licitaţia pentru execuţia lucrărilor în alte 12 luni.

 

Adaugati comentariu