Deprecierea leului continuă. ROBOR 3 luni, la maximul anului

Cotaţia afişată luni de Banca Naţională a României (BNR) este de 4,6495 lei/euro, nivelul maxim din ultimii cinci ani şi patru luni.
restituirea taxelor auto

Deprecierea monedei naţionale până peste pragul de 4,6 lei/euro a avut loc, miercuri, atât pe fondul incertitudinilor fiscale, cât şi al mesajului de relaxare a abordării cursului de schimb, transmis de banca centrală,

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat săptămâna trecută că, spre deosebire de monedele ţărilor vecine, leul românesc are o tendinţă de depreciere care este de durată mai mare, iar presiunea pe depreciere vine din deteriorarea balanţei comerciale.

Membrii Guvernului au adoptat, în şedinţa de miercuri, ordonanţa de urgenţă prin care este modificat Codul Fiscal, prevederile urmând să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2018. Ordonanţa de Urgenţă a fost publicată vineri seara în Monitorul Oficial.

Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor în lei cu dobânda variabilă, a crescut luni la 1,89%, de la 1,87%, cotaţia de vineri, 10 noiembrie. Indicele se stabileşte zilnic de BNR ca medie aritmetică a cotaţiilor practicate de zece bănci selectate de banca centrală. Indicele la trei luni a mai atins nivelul de 1,89% pe 1 noiembrie, mai având aceeasta valoare şi în septembrie 2014. La începutul acestui an, ROBOR la trei luni era cotat la 0,87%.

Indicele ROBOR la şase luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare, s-a majorat la 2,06%, de la 2,03%.

Adaugati comentariu