D-Max, un pick-up contra-curentului

Isuzu este cel mai mare producător de motoare diesel din lume, fiind și unul dintre cei mai vechi în domeniu. Iar, pentru a-și dovedi supremația pe această piață, ne-a arătat că poate scade cilindreea fără a compromite performanțele.



Anul trecut, în 2016, Isuzu a operat un facelift discret pentru pick-up-ul său D-Max și a înlocuit redutabilul său motor bi-turbo de 2,5 litri cu unul nou, Euro 6, de 1,9 l. Ce se remarcă de la prima vedere la actuala versiune este aspectul îmbunătățit, includerea luminilor de zi cu LED-uri pe versiunea testată și, parcă, o ușoară alură diferită de cea pe care o știam. Ulterior am realizat că diferența de alură era dată de schimbul de mase pe punți, acum fața fiind mai ușurată și spatele ceva mai îngreunat, ceea ce este chiar bine pentru echilibrul caroseriei.

Design mai îndrăzneț

D-Max a fost dintotdeauna orientat mai mult spre latura utilitară a vehiculului, în detrimentul dotărilor și arhitecturii spre confort. Suspensia mai rigidă, șasiul ranforsat și etajarea cutiei de viteze erau toate semne că, pentru mers pe șantiere sau drumuri neamenajate, D-Max este o soluție bună. Acum însă, D-Max parcă s-a mai îmblânzit ca aspect. Farurile, grila față și proiectoarele au fost redesenate pentru a fi mai acceptabil și de către cei care-și doresc un pick-up de life-style. Interiorul, deși în mare parte a rămas tot cu materiale rezistente în timp și cu textură de mașină utilitară, a primit câteva dotări suplimentare de confort precum instalație de climatizare, display de 8 inchi cu funcție de screen mirroring pentru telefonul mobil și alte câteva mici detalii destinate celor care vor un pick-up pentru viața de zi cu zi. Mai mult, oferă informații despre modul de condus, antrenându-l pe cel de la volan pentru un condus mai ecologic.

La capitolul sațiului interior, nu s-a mărit față de modelul lansat în 2012. Dar, la modul serios, nici nu avea nevoie. S-a mărit în schimb gradul de confort și, pentru o mai bună audiție a muzicii în habitaclu, a fost instalat un sistem audio inclusiv cu difuzoare montate în plafon. Pe scurt, D-Max începe oarecum să atace și segmentul celor care-și doresc un pick-up de life-style, nu doar pentru muncă. Dar o face fără a compromite valorile utilitare care l-au consacrat pe piață.

Motorizare îndrăzneață

Motorizările mici nu au prins niciodată pe vehiculele tip pick-up. După ceva încercări cu unități de doi litri, lumea a revenit la cele de cilindree mai mare. În Europa, în general, utilitarele de teren au propulsoare între doi și trei litri. La categoria asta de autovehicule singurul care a îndrăznit un doi litri până acum a fost Volkswagen Amarok, dar între timp a renunțat. Isuzu a avut întotdeauna un propulsor de 2,5 litri, inițial cu una și ulterior cu două turbine. Acum, constructorul japonez a simplificat rețeta și a venit cu un turbodiesel de 1,9 litri. Vorbim despre o singură turbină, nu două! Cu toate acestea, noul propulsor reușește să obțină 160 CP și un cuplu respectabil de 340 Nm. Isuzu, cunoscut ca fiind cel mai mare producător de motoare diesel din lume, a creat acest propulsor special pentru D-Max. Dar ce se simte, față de fostul D-Max de 2,5 litri, este că nu are același cuplu la turațiile mici.

Cu aplomb înainte

Desigur, pentru noua motorizare a fost făcută și o nouă transmisie. Noi am testat versiune cu cutie de viteze manuală dar treapta I este atât de scurtă încât în foarte multe situații se poate pleca, fără probleme, cu a doua de pe loc. Prima este mai utilă la plecarea cu o remorcă de 3,5 tone și când este încărcat cu 1080 kg.

Ca majoritatea pick-up-urilor, D-Max este cu tracțiune spate. Dintr-un comutator rotativ de pe consola centrală se poate activa transmisia 4×4. Acesta are două poziții, în prima fiind 4x4H și a doua 4x4L, când se cuplează și reductorul. Spre deosebire de prima generație D-Max, actuala nu dispune de diferențial blocant sau autoblocant spate. Rolul acestuia a fost preluat de electronica mașinii care, prin sistemul de frânare, blochează roata care patinează și transferă astfel cuplul spre roata cu încărcare, care nu este antrenată. Sistemul funcționează destul de bine, dar nu răspunde atât de repede ca un autoblocant mecanic sau unul cu alunecare limitată (LSD). Motorul are cuplu suficient de la 1500 de rotații pe minut, dar maximul îl atinge între 1800 și 2600 de rotații pe minut. Acolo se simte și motorul cel mai bine. Producătorul a promis că, acum, D-Max consumă mai puțin decât versiunea precedentă de 2,5 litri bi-turbo. Comparativ cu vehiculul testat de noi anul trecut, am văzut o scădere ușoară pe medie și mai consistentă pe regim urban unde a consumat între 7,5 și 8 l/100 km. Este remarcabil pentru o mașină care face acul cântarului să treacă de două tone.

Recomandare flotă

Pentru șantiere și utilizare mai mult în teren accidentat recomandăm nivelul de echipare Classic care, la 25.000 de euro cu tot cu tva, oferă suficient unei echipe de lucru.

 

Avantaje

– Motor eficient la mers în ritm lent

– Consum urban scăzut

– Sarcină utilă mare

– Comportament rutier

– Dotări suficiente încă din nivelul de bază

Dezavantaje

– Reprize medii la viteze de peste 80 km/h

– Lipsă diferențial blocant spate

 

 

ModelIsuzu D-Max 1.9 DSL
Motor/ nr. cilindriL4, turbodiesel
Cilindree (cmc)1.898
Putere maximă/turație (CP/rpm)163/3600
Cuplu maxim/turație Nm/rpm360/1.800
Transmisie4x4, nepermanent
Cutie de viteze6 trepte, manual_
L/l/h (mm)5.265/1.860/1.795
Ampatament (mm)3,095
Dimensiuni benă (mm)1.552/1.530/465
Masă maximă autorizată3.100
Accelerație 0-100 km/h (s)-
Viteză maximă (km/h)180 km/h
Consum mixt (l/100 km)7
Emisii CO2 (g/km)148
Consum
Urban/extraurban/mediu (l)7,6/6,6/6,9
Consum î”n test (l/100 km)7,9
COSTURI & GARANȚIE (lei cu TVA)
Garanție5 ani/100.000 km
Interval revizii (km)20.000
Costuri de exploatare 3 ani (lei cu TVA)
Cost carburant 100.000 km35.000
Impozit pe an265
Rovignetă pe an123
RCA pe an965
CASCO pe an2.950
Cost revizii 100.000 km/3 ani7.539
Cost/km0,56
Preț vehicul testat (euro cu TVA)29.334

Adaugati comentariu