Advertisement

City Insurance
Home Administrare flote Asigurări Carpatica Asig rămâne în procedură de faliment

Carpatica Asig rămâne în procedură de faliment

Curtea de Apel Bucureşti a respins contestaţia depusă de Carpatica Asig având ca obiect suspendarea efectelor deciziei ASF prin care era dispusă închiderea procedurii de redresare financiară pe bază de plan, stabilirea stării de insolvenţă, declanşarea procedurii de faliment şi retragerea autorizaţiei de funcţionare a societăţii.

Decizia Curţii de Apel nu este definitivă, societatea Carpatica Asig având dreptul să formuleze recurs în termen de cinci zile de la comunicarea sentinţei.

Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară a hotărât, în şedinţa din data de 27 iulie 2016, retragerea autorizaţiei de funcţionare a societăţii Carpatica Asig S.A şi promovarea cererii de deschidere a procedurii de faliment, în temeiul Legii nr. 503/2004 (republicată) şi a Legii nr. 85/2014.

Hotărârea Consiliului ASF a avut la bază concluziile Raportului de audit financiar pe 2015 întocmit de firma Mazars, coroborate cu Raportul de evaluare elaborat de Deloitte, precum şi cu Raportul de îndeplinire de către Fondul de Garantare a Asiguraţilor (FGA) a mandatului de administrator temporar.

Potrivit ASF, toate acestea documente au evidenţiat deteriorarea accentuată a indicatorilor financiari ai societăţii, conform situaţiilor înregistrate la 31 decembrie 2015, şi respectiv la 30 iunie 2016, astfel:

  • la 31 decembrie 2015, Carpatica Asig avea capitaluri proprii de minus 611,4 milioane de lei, cu un necesar de capital corespunzător de 690,4 mil. lei (conform cerinţelor regimului Solvabilitate I), un coeficient de lichiditate de 0,31 şi o marjă de solvabilitate de minus 612,9 milioane de lei;
  • la 30 iunie 2016, situaţia financiară a societăţii s-a menţinut în teritoriul negativ, Carpatica Asig înregistrând capitaluri proprii de minus 613,7 milioane de lei, un coeficient de lichiditate de 0,46 şi o marjă de solvabilitate de minus 615 milioane de lei.

Potrivit cerinţelor regimului Solvabilitate II, intrat în vigoare la 1 ianuarie 2016, necesarul de capital minim (MCR) este de 101,2 milioane de lei, iar necesarul de capital de solvabilitate (SCR) se ridică la 285 milioane de lei, rezultând o nevoie totală de aport de capital în sumă de circa 900 de milioane de lei.

Pe site-ul ASF, www.asfromania.ro, a fost publicat ghidul destinat clienţilor şi păgubiţiilor Carpatica Asig. Publicaţia include un set de întrebări şi răspunsuri pentru situaţii cu care se pot confrunta cei care deţin o poliţă la societatea Carpatica Asig sau cei care au suferit o daună provocată de un asigurat al societăţii.

Printre cele mai importante teme prezentate în cadrul ghidului se numără: măsurile de protecţie pentru consumatori în cazul declarării falimentului Carpatica Asig, valabilitatea poliţelor de asigurare încheiate la Carpatica, rolul Fondului de Garantare a Asiguraţilor, termenele pe care asiguraţii/păgubiţii Carpatica Asig trebuie să le aibă în vedere etc.

De asemenea, consumatorii pot afla care sunt paşii pe care trebuie să-i urmeze pentru a recupera creanţa de asigurare, cum poate fi denunţată o poliţă încheiată la Carpatica Asig şi cum trebuie formulată o cerere către FGA.

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

tarifele RCA
Asigurări

Tarifele RCA rămân plafonate până la 30 septembrie 2024

Guvernul a decis prelungirea cu trei luni, până la 30 septembrie 2024,...

casco
Asigurări

Aproximativ 2.000 de notificări de daune în baza polițelor CASCO ca urmare a furtunii de săptămâna trecută

Ca urmare a furtunii de săptămâna trecută, companiile de asigurare membre ale...

Plafonarea tarifelor RCA
Asigurări

Plafonarea tarifelor RCA ar putea fi prelungită până la 30 septembrie 2024

Plafonarea tarifelor RCA ar putea fi prelungită până la 30 septembrie 2024,...

RCA
Asigurări

BAAR: Costurile cu piesele pentru autovehiculele reparate în baza poliţelor RCA au crescut cu 34%

Costurile cu piesele înlocuite pentru autovehiculele reparate în baza poliţelor RCA au...