Curs BNR de 4,6198 lei/euro, maximul ultimilor 5 ani. Ce spun analiştii

BNR a afişat miercuri un curs de referinţă de 4,6198 lei/euro, cel mai mare nivel înregistrat din vara anului 2012, deprecierea survenind, în opinia analiştilor, atât pe fondul incertitudinilor fiscale, cât şi al mesajului transmis de guvernatorul Mugur Isărescu privind relaxarea abordării faţă de cursul de schimb.
facilităţile

În opinia economistului şef al ING Bank România, Ciprian Dascălu, piaţa a reacţionat după ce BNR a anunţat că este posibil să permită o volatilitate mai mare pe curs şi una mai redusă pe ratele de dobândă.

Guvernatorul Mugur Isărescu a explicat marţi că există trei variabile care nu pot fi „ţinute” concomitent: rezerva, cursul şi dobânzile.

„Ceva trebuie să se mişte mai mult şi acesta nu poate să fie decât cursul, în sus sau în jos. Să nu luaţi asta că e doar pe o singură direcţie. Piaţa îl plimbă, nu aţi văzut cum e şi cu euro/dolar? Ba e 1,20, ba e 1,10. E şi mai inteligent să faci aşa ceva. Toată chestia e să credem că pieţele funcţionează”, a afirmat şeful băncii centrale.

Potrivit lui Horia Braun, economistul-şef al BCR, evoluţia cursului a survenit tot ca urmare a mesajului transmis de guvernatorul BNR. Horia Braun arată cădin punctul de vedere al BNR, este preferabil să avem o volatilitate mai mică a dobânzilor, a ROBOR, decât a cursului, în condiţiile în care pe o piaţă liberă nu pot fi controlate toate variabilele în acelaşi timp.

„Cum cursul euro/leu părea ţintuit de ceva vreme în pragul lui 4,60, era un echilibru instabil acolo, fiindcă exista percepţia puternică în piaţă că acel nivel e apărat strict de BNR. Noua retorică a băncii centrale a semnalat însă că această redută poate fi cucerită. Asta nu înseamnă însă că nu mai există oprelişti pentru deprecierea leului şi mai ales nu din cauza măsurilor aşteptate din partea Guvernului, care cred ca au avut o influenţă nesemnificativă asupra evoluţiei monedei naţionale de ieri”, a explicat economistul-şef al BCR.

Acesta este de părere că leul s-a stabilizat deocamdată în zona de 4,62-4,63 şi e posibil să îşi găsească un nou echilibru aici, unul mai stabil şi natural, mai ales dacă ţinem cont de faptul ca un leu mai slab ajută exporturile şi descurajează importurile, echilibrând astfel balanţa comercială care se deteriorează destul de alert.

La rândul său, Claudiu Cazacu, şeful departamentului de Analiză Financiară din cadrul companiei XTB Trading, consideră că deprecierea a fost cauzată atât de semnalul transmis de guvernatorul BNR, cât şi de multiplele modificări în planul fiscal, care induc incertitudini.

În acest context, Claudiu Cazacu estimează că eventualele reveniri ale cursului sub pragul de 4,6 vor mai fi doar temporare, iar de acum acesta se va plasa pe un nou palier al cotaţiilor – între 4,6 şi 4,7 lei/euro.

În vara anului 2012, puseul de depreciere a leului până la un maxim istoric de 4,6397 lei a avut loc pe fondul unui referendum prin care se cerea suspendarea preşedintelui ţării.

 

 

Adaugati comentariu