Cum va fi înlocuit timbrul de mediu? Taxarea consumului şi impozitarea în funcţie de poluare

Ministerul Mediului a propus înlocuirea timbrului de mediu, declarat ilegal de Curtea Europeană de Justiţie, cu un pachet în doi piloni: o taxă pe consum, egală cu aproximativ 2 lei pe fiecare plin de combustibil şi impozitarea diferenţiată în funcţie de norma de poluare a motorului.
trafic

Potrivit ministrului Mediului, Cristiana Paşca Palmer, propunerea înaintată Grupului de Lucru trebuie să obţină aprobarea Parlamentului.

cristiana-pasca-palmer-ministrul-mediului-floteautoDa, timbrul de mediu este ilegal, cum au fost şi toate celelalte dinainte. Aşa a fost declarat de către Curtea Europeană de Justiţie, dar timbrul actual mai are o problemă, şi anume faptul că el nu taxează corect poluarea. Ar trebui să fie un timbru de poluare care să taxeze poluarea pe principiul „Poluatorul plăteşte”. Una dintre variantele pe care noi am luat-o în calcul şi pe care Ministerul Mediului a propus-o Grupului de lucru a fost o taxare a consumului de combustibil, şi atunci fiecare este taxat echitabil în funcţie de cât rulează, cât consumă. Asta este propunerea noastră, dar Parlamentul este suveran şi va decide dacă se ia în considerare această propunere sau nu”, a explicat ministrul Mediului.

În context, Cristiana Paşca Palmer s-a declarat surprinsă de propunerea liderului PSD, Liviu Dragnea, prin care se solicită eliminarea timbrului de mediu, arătând că acest tip de taxă a fost instituit în 2013, în timpul guvernării social-democrate.

„Pentru mine, este o decizie justificată dacă ne gândim doar la principiul că trebuie să reducem taxele pentru populaţie, dar pe de altă parte eliminarea timbrului de mediu în forma actuală fără să punem altceva în loc ar avea consecinţe nefaste pentru instituţia Fondului de Mediu din care finanţăm toate aceste programe — Programul ‘Rabla Clasic’, Programul ‘Rabla Plus’ şi celelalte programe pe care le-am lansat anul acesta, cum ar fi ‘Casa Verde’. Vorbim despre 1,2 miliarde de lei pentru care avem programe în derulare. Timbrul de mediu este o sursă foarte importantă de venit la Fondul de Mediu, asigură 45% din bugetul acestuia. Timbrul este ilegal, într-adevăr, dar mi s-a părut curios că se doreşte renunţarea la această taxă, pentru că acesta, cum a fost instituit în 2013, a fost instituit de guvernarea PSD, venind cu argumentarea că avem nevoie de a lua măsuri pentru a îmbunătăţi calitatea aerului şi a taxa, realmente, poluarea”, a subliniat Cristiana Paşca Palmer.

Potrivit datelor oficiale, în perioada 1 ianuarie — 31 martie 2016, suma colectată la Fondul pentru mediu din taxa de timbru pentru autovehicule s-a ridicat la 168 milioane de lei.

 

Adaugati comentariu