Advertisement

RAR
Home Administrare flote Juridic Cum se obține anularea CIV în baza de date a RAR. Cazuri excepționale

Cum se obține anularea CIV în baza de date a RAR. Cazuri excepționale

Conform legislației aplicabile în România, eliberarea duplicatului cărții de identitate a vehiculului este condiționată de identificarea vehiculului de reprezentanții Registrului Auto Român (RAR).

Pentru un vehicul care a obținut anterior CIV de la RAR, acest document este solicitat de autoritatea de înmatriculare pentru orice operațiune specifică, inclusiv radierea din circulație.

Pentru cazurile deosebite, în care situația particulară a unui vehicul rutier nu mai permite identificarea acestuia (vehicul exportat din România, dezmembrat, furat etc.), RAR vine în sprijinul deținătorilor de vehicule cu varianta de anulare a CIV în baza noastră de date, anulare care permite autorității de înmatriculare să radieze vehiculul în absența CIV.

Reprezentanțele RAR pot efectua această activitate doar la solicitarea deținătorului vehiculului, motivată și justificată prin documente, cu privire la situația actuală a vehiculului în cauză.

Anularea CIV în baza de date a RAR se dispune în una din următoarele situații:

Sunt prezentate documente justificative cu privire la imposibilitatea identificării vehiculului de către reprezentanții RAR, emise de una dintre structurile Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Justiției sau Ministerului Public, care identifică evenimentul ce ar face imposibilă identificarea (furt, incendiu, confiscare, distrugere, reținere în custodie etc.);

Este prezentat un certificat de înmatriculare (sau copia acestuia) care atestă înmatricularea vehiculului în alt stat;

Este prezentat un certificat de dezmembrare valid emis de un atelier autorizat în România (numărul de identificare al vehiculului este introdus în baza noastră de date cu vehicule dezmembrate) sau un certificat de distrugere a vehiculului în alt stat.

Pentru efectuarea acestei activități, deținătorul vehiculului (sau împuternicitul său legal) se va adresa uneia dintre reprezentanțele noastre, va depune unul din documentele menționate anterior și va solicita anularea CIV. În cadrul reprezentanței RAR se va evalua dosarul și se va emite o adresă prin care se comunică solicitantului rezoluția pentru vehiculul respectiv.

Atenție! Registrul Auto Român precizează faptul că anularea CIV în baza noastră de date reprezintă o soluție limită, în sprijinul deținătorilor de vehicule care nu mai pot fi supuse identificării de personalul RAR. Pentru toate celelalte cazuri în care vehiculele pot fi identificate, RAR va putea elibera duplicat CIV doar cu respectarea prevederilor legale aplicabile în domeniu.

 

CITEȘTE ȘI:

Daimler va deveni Mercedes-Benz, iar divizia de camioane va fi separată

Fonduri europene pentru specializarea angajaților Continental din Iași, Sibiu și Timișoara

Prețurile RCA vor crește, după ce decontarea directă va fi obligatorie

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Înverzirea flotelor corporative
Flotă verdeJuridic

Înverzirea flotelor corporative. Consultarea europeană se apropie de final

Deschisă în februarie 2023, consultarea publică a Comisiei Europene privind ecologizarea flotelor...

permisul de conducere
Juridic

Emiterea duplicatului permisului de conducere este disponibilă și online

Începând cu luna iunie, șoferii care și-au pierdut permisul de conducere sau...

permis auto
Juridic

Când poate conduce un minor cu permis auto categoriile B şi BE. Proiect

Un minor în vârstă de 17 ani care deţine permis auto categoriile...

drogați
Juridic

Șoferii prinși băuți sau drogați la volan rămân fără carnet 10 ani

Șoferii prinşi la volan cu o alcoolemie mai mare de 0,8/mie sau...