Potrivit unui proiect de lege inițiat de Ministerul Transporturilor, de la 1 ianuarie 2026, rovinieta pentru autovehiculele destinate transportului de persoane și pentru autovehiculele de transport de marfă cu masă totală maximă autorizată (MTMA) mai mică sau egală cu 3,5 tone va fi stabilită în funcţie de categoria vehiculului, de clasa de emisii poluante (EURO) și de durata de utilizare a reţelei de drumuri naţionale.
Conform proiectului, rovinieta pentru autovehiculele destinate transportului de persoane și pentru autovehiculele de transport de marfă mai mici de 3,5 tone, categorie în care intră și autoturismele, se achită anterior utilizării reţelei de drumuri naţionale și este structurată în funcţie de durata de utilizare a acesteia, astfel: o zi, 10 zile, 30 de zile, 60 de zile și 12 luni.
Nivelul rovinietei se aprobă prin ordin al ministrului transporturilor și infrastructurii.
Tariful zilnic nu depășește 9 % din tariful pentru 12 luni, tariful pe 10 zile nu depășește 12 % din tariful pentru 12 luni, tariful lunar nu depășește 19 % din tariful pentru 12 luni iar tariful pe două luni nu depășește 30 % din tariful pentru 12 luni.
Achitarea și emiterea rovinietei pot fi realizate cu cel mult 30 de zile înainte de data de început a valabilității acesteia.
În situația în care nu pot fi furnizate date privind încadrarea în clasa de emisii poluante, vehiculul se încadrează în clasa de emisii Euro 0.
Sunt exceptate de la plata rovinietei vehiculele:
a) deţinute în proprietate sau, după caz, folosite în baza unui drept legal, conform datelor înscrise în certificatul de înmatriculare, de:
– unităţile Ministerului Apărării Naţionale;
– unităţile Ministerului Afacerilor Interne;
– unităţile Serviciului Român de Informaţii;
– unităţile Serviciului de Informaţii Externe;
– unităţile Serviciului de Protecţie şi Pază;
– unităţile Serviciului de Telecomunicaţii Speciale;
– Administraţia Naţională a Penitenciarelor şi unităţile subordonate acesteia;
– serviciile publice comunitare pentru situaţii de urgentă, reglementate prin Ordonanţa Guvernului nr. 88/2001 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea serviciilor publice comunitare pentru situaţii de urgentă, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 363/2002, cu modificările şi completările ulterioare;
– Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere – S.A. şi subunităţile acesteia;
– Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier;
– Societatea Naţională de Cruce Roşie din România;
b) prevăzute ca fiind exceptate prin acordurile şi tratatele internaţionale la care România este parte;
c) folosite în transportul public local de persoane prin servicii regulate.
d) autorizate pentru efectuarea transportul şcolar.
e) tip ambulanţă detinute de autoritati/entitati publice.
În cazul schimbării utilizatorului vehiculului, rovinieta îşi păstrează valabilitatea.
În cazul vehiculelor înmatriculate în România, la schimbarea numărului de înmatriculare, rovinieta îşi păstrează valabilitatea în condiţiile în care în baza de date a autorităţii de înmatriculare din România este operată modificarea. Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor asigură, pe bază de protocol, accesul zilnic al CNAIR la baza de date privind schimbarea numerelor de înmatriculare ale vehicululelor înmatriculate în România.
În cazul înmatriculării vehicului într-o altă țară, rovinieta îşi păstrează valabilitatea numai în condiţiile în care utilizatorul informează în scris CNAIR cu privire la schimbarea numărului de înmatriculare în vederea operării modificării în baza de date a SER.
În cazul radierii din circulaţie a vehiculului, utilizatorului i se va returna de către CNAIR, la cererea scrisă a acestuia, contravaloarea rovinietei corespunzătoare perioadei de neutilizare.
Potrivit proiectului, fapta de a circula fără rovinietă valabilă constituie contravenţie continuă şi se sancţionează cu amendă. În scopul descurajării circulației fără rovinieta valabilă, amenda prevăzută se stabilește între un minim, reprezentând dublul rovinietei pentru 12 luni si un maxim, reprezentând de patru ori rovinieta pentru 12 luni.
CITEȘTE ȘI:
Pasajul Olteniței – Popeşti-Leordeni va fi deschis circulației sâmbătă, 27 mai
Segmentul final parcurs până la destinatar este responsabil de 77% din costurile de transport
Comentați?