Advertisement

RAR
Home Administrare flote Service Cum pot obține atelierele mobile de reparații o autorizație tehnică RAR

Cum pot obține atelierele mobile de reparații o autorizație tehnică RAR

Reglementările privind autorizarea operatorilor economici care desfășoară activități de reparații, de întreținere, de reglare, de modificări constructive, de reconstrucție a vehiculelor rutiere, precum și de dezmembrare a vehiculelor scoase din uz (prevăzute de RNTR 9) au cunoscut recent unele modificări, a anunțat Registrul Auto Român (RAR).

Astfel, atelierele mobile pentru efectuarea anumitor activități prin care se pot influenţa parametrii constructivi, funcţionali şi de calitate ai vehiculelor rutiere pot fi autorizate de către Registrul Auto Român (RAR).

”Reamintim că toate activitățile prin care se pot influenţa parametrii constructivi, funcţionali şi de calitate ai vehiculelor rutiere pot fi efectuate doar în ateliere autorizate tehnic, indiferent dacă sunt efectuate contra cost sau gratuit, pentru toate vehiculele rutiere care se supun cerințelor legale privind admiterea și menținerea în circulație pe drumule publice”, precizează RAR.

În cadrul atelierelor mobile se poate autoriza efectuarea următoarelor activități:

  • înlocuire anvelope şi echilibrare roţi (A1.3.1);
  • reparare anvelope (B1.3);
  • înlocuire parbrize, lunete şi geamuri laterale (A1.7.3);
  • montare, reparare şi verificare instalaţie de alarmă auto (inclusiv de tip GPS) şi închidere centralizată şi componentele acestora (B3.2);
  • reglare sisteme de gestiune electronică (A3.2).

Condiția esențială pentru desfășurarea activității și printr-un atelier mobil, este ca operatorii economici să dețină și un atelier fix autorizat de Registrul Auto Român. Activităţile autorizate care se desfăşoară prin intermediul atelierului mobil pot fi diferite de activităţile autorizate care se desfăşoară în cadrul atelierului fix.

De asemenea, un operator economic care deține un atelier fix autorizat, poate să își autorizeze unul sau chiar mai multe ateliere mobile.

Pentru a se autoriza, operatorul economic care dorește să desfășoare activități și printr-un atelier mobil, trebuie să facă dovada (pe lângă dovada existenței atelierului fix autorizat) în primul rând a existenței unui autovehicul care va fi utilizat ca atelier mobil. Pentru desfăşurarea activităţilor de înlocuire şi echilibrare roţi, precum şi reparare de anvelope, autovehiculul trebuie să fie omologat ca autovehicul cu destinaţie specială (autovehicul special) SG cu caroserie cod 99 – atelier mobil.

De asemenea, operatorul economic trebuie să facă dovada existenței jaloanelor necesare pentru delimitarea zonei în care se vor desfăşura activităţile și existenţa echipamentelor generale necesare desfăşurării activităţilor pentru care se solicită autorizarea, conform tabelului 1 din anexa 4 din RNTR 9.

Aceste modificări au fost aduse pentru a răspunde cerințelor și nevoii pieței, în materie de mobilitate în ceea ce privește desfășurarea unelor activități de reparații și întreținere.

Este esențial de înțeles faptul că, din considerente de siguranță a traficului și protecţiei mediului, nu toate activitățile de reparații, întreținere sau modificări constructive pot fi incluse în lista celor pretabile pentru autorizare și desfășurare în cadrul atelierelor mobile.

Modificările și completările au fost aprobate prin Ordinul de Ministru nr. 2.222 din 23 decembrie 2020, publicat în Monitorul Oficial cu nr. 46 din data de 15 ianuarie 2021.

 

CITEȘTE ȘI:

China va acorda vize doar străinilor vaccinați cu seruri chinezești

Care sunt cele 6 șosele rapide planificate pentru regiunea Oltenia

Contract semnat pentru documentația tehnică a Drumului Expres Craiova – Târgu Jiu

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Mașinile electrice
AsigurăriService

Mașinile electrice sunt implicate mai rar în accidente, dar reparația costă mai mult. Studii

Este mai puțin probabil ca mașinile electrice să fie implicate într-o coliziune...

service
AsigurăriService

UNSAR: Aproximativ 79% dintre şoferii păgubiţi ar apela la un service în contract cu asigurătorii

Aproximativ 79% dintre şoferii români păgubiţi ar apela la un service care...

POSA
Service

POSA: Consiliul Concurenţei trebuie să depună eforturi pentru crearea unei pieţe concurenţiale pe segmentul reparaţiilor auto

Consiliul Concurenţei trebuie să depună eforturi pentru crearea unei pieţe concurenţiale pe...

ora de manoperă
Service

Costurile cu ora de manoperă în service-uri au crescut cu 36%, în perioada 2020 – 2023

Costurile cu ora de manoperă pentru lucrările de caroserie la autovehiculele care...