amendă
Home Finanţare Fonduri publice Cum pot fi achiziţionate vehicule prin programul Start-up Nation

Cum pot fi achiziţionate vehicule prin programul Start-up Nation

Beneficiarii programului Start-up Nation, prin care IMM-urile pot obţine fonduri nerambursabile de până la 200.000 de lei, vor putea achiziţiona şi în acest an o serie de mijloace de transport.

Banii de la stat pot fi folosiţi pentru finanţarea cumpărării de vehicule, pentru că în cadrul cheltuielilor eligibile au fost incluse autoturisme, autobuze, microbuze, biciclete, mopede, motociclete, kart-uri, ATV-uri, rulote cu sau fără motor, elevatoare, încărcătoare, remorci şi semiremorci, platforme, izoterme şi frigorifice, autoutilitare şi autovehicule cu destinaţie specială, cu excepţia tuturor vehiculelor simbol G.

Posibilitatea de a cumpăra cu fonduri nerambursabile aceste mijloace de transport este diferenţiată de domeniul de activitate al firmei. Astfel, pentru activităţile de rent a car, şcoli de şoferi şi pilotaj şi transporturi cu taxiuri valoarea maximă şi numărul de mijloace de transport achiziţionate nu sunt limitate în interiorul ajutorului nerambursabil obţinut de maximum 200.000 de lei.

Pentru celelalte activităţi din cadrul programului, vehiculele sunt eligibile doar cu justificarea necesităţii achiziţionării acestora în planul de afaceri şi cel mult o maşină/beneficiar, valoarea finanţată fiind de maximum 36.000 lei (fără TVA). Adică un singur mijloc de transport pe firmă, pentru care aceasta va primi maximum 7.700 de euro (fără TVA).

Ajutorul de stat nu se acordă şi pentru achiziţionarea vehiculelor de transport rutier de marfă acordate agenţilor economici care au ca obiect de activitate prestarea de servicii de transport rutier de marfă în contul terţilor sau contra cost. Potrivit schemei de finanţare, în cazul în care întreprinderea beneficiară de ajutor de minimis, pe lângă activitatea eligibilă pentru care solicită finanţare în cadrul schemei de minimis, desfăşoară şi activităţi de transport de mărfuri în contul terţilor sau contra cost, nu poate utiliza ajutorul de minimis pentru achiziţionarea de mijloace de transport marfă, decât dacă se asigură, prin separarea activităţilor sau o distincţie clară între costuri, că activitatea exclusă din domeniul de aplicare al schemei nu beneficiază de ajutoare de minimis.

Mijloacele de transport achiziţionate trebuie să fie noi, iar pentru acestea nu se aplică amortizarea accelerată prevăzută în Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare.

Totodată, nu se acordă ajutor financiar pentru activele achiziţionate în sistem de leasing, second-hand şi cele care au constituit obiectul unei subvenţionări/finanţări nerambursabile din alte surse.

Pentru 2018, programul va beneficia de un buget total de 2 miliarde de lei, în crestere cu 300 de milioane de lei faţă de sesiunea anterioară.
Alocaţia Financiara Nerambursabilă va fi de maximum 200.000 lei/beneficiar, sumă care poate reprezenta 100% din valoarea cheltuielilor eligibile (inclusiv TVA pentru societatile neplatitoare) aferente proiectului. Dacă această valoare este depăşită, solicitantul va suporta în intregime diferenţa din fonduri proprii.

De finanţarea nerambursabilă obţinută în cadrul programului Start-up Nation se beneficiază doar o singură dată. Astfel, aplicanţii care nu au primit ajutor financiar nerambursabil anul trecut pot aplica pentru finanţare şi în 2018. În acelaşi timp, asociatul sau acţionarul care a primit finanţare printr-o societate aplicantă la program în 2017 nu mai poate aplica pentru finanţare în acest an.

 

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Fonduri publice

Bucureștiul se pregătește de dublarea numărului de stații de încărcare a vehiculelor electrice

Municipiul București a scos la licitație în SICAP un contract de 438.000...

rabla
Fonduri publice

Ministrul Mediului a dat astăzi startul înscrierilor în programele Rabla, la fabrica Ford Otosan

Aflat în vizită de lucru în județul Dolj, ministrul mediului, apelor și...

Electric Up!
Fonduri publice

Ministerul Energiei a lansat în dezbatere Ghidul de finanțare pentru programul Electric Up! 2

Ministerul Energiei a lansat în dezbatere publică, până pe 26 martie, Ghidul...