Advertisement

salariile brute
Home Administrare flote Fiscalitate Cum cresc costurile companiilor după majorarea salariului minim. Exemplu

Cum cresc costurile companiilor după majorarea salariului minim. Exemplu

Începând cu 1 iulie 2015, salariul de bază minim brut pe ţară va creşte cu 75 de lei, ajungând la 1.050 lei. Această modificare are impact în mod direct asupra costurilor suportate de companii şi de angajaţi.

„Pentru angajaţi identificăm ca beneficiu adiţional faptul că, aceia care beneficiază de salariul de bază minim brut pe ţară, vor avea o creştere în cuantum a sporurilor, indemnizaţiilor şi adaosurile al căror calcul se raportează la salariul de bază, explică Maria Cojocariu, Payroll manager Accace.

Un exemplu comun este sporul de noapte în procent de 25% din salariul de bază.Incepând cu 1 iulie 2015, baza de aplicare a sporului va fi 1.050 lei, prin urmare sporul de noapte va creşte la 263 lei, faţă de 244 lei cât era până acum, adică un plus de 19lei brut rezultat din majorarea salariului minim pe economie.

Din perspectiva companiilor trebuie subliniat că, împreună cu mărirea salariului minim pe economie, va creşte proporţional şi baza de calcul aplicată contribuţiilor: pentru concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate, pentru accidente de muncă şi boli profesionale în cazul concediilor medicale, pentru persoane cu handicap neîncadrate.

Pentru a identifica exact diferenţele de cost total, dar şi detaliat pe categorii de taxe, reieşite în urma măririi salariului minim pe economie, vă prezentăm mai jos un exemplu
comparativ:

salariul-minim-economie-accace-floteauto
Sursa: Accace Romania

„Observăm ca la nivelul salariului net, începând cu 1 iulie vom avea o mărire de 53 lei, chiar dacă taxele plătite de angajat vor creşte cu 22 lei, iar din perspectiva companiei,  cumulul taxelor datorate către stat se va majora cu 18 lei. Concluzionând, la nivel de  total cost companie identificăm o creştere de 93 lei, arată Maria Cojocaru.

Înregistrarea modificarii salariului minim brut, în REVISAL

Prevederea este obligatorie a fi aplicată de către toţi angajatorii români care au încadraţi angajaţi cu salariul minim pe economie, începând cu 1 iulie 2015.

Există diferite modalităţi prin care aceasta se poate face, cea mai des întâlnită fiind emiterea unei decizii colective care se aplică pentru toţi angajaţii încadraţi cu salariul minim pe economie.

Totodată există companii care înregistrează această modificare în REVISAL fără a avea întocmită o documentaţie dedicată modificării în sine. Această abordare, spune reprezentantul Accace, este justificată de prevederile Codul muncii, art. 17 alin. 3 lit. k si alin. 5, în care se precizează că “orice modificare” a salariului de bază “impune încheierea unui act adiţional la contract, într-un termen de 20 de zile lucrătoare de la  data apariţiei modificării, cu excepţia situaţiilor în care o asemenea modificare este prevăzută în mod expres de lege”. Abordarea se bazează pe faptul că salariul minim brut pe ţară garantat în plată, este stabilit prin hotărâre de guvern, astfel că modificarea nu trebuie să fie documentată prin acte adiţionale sau decizia colectivă.

Din experienţa acumulată am putut observa deseori că practica Inspectoratelor de Muncă nu este una unitară la nivel naţional. Au existat cazuri în care abordările de mai sus nu au fost considerate valide de către Inspectorii de Muncă şi au atras după sine diverse măsuri corective”, punctează Maria Cojocaru.

Astfel, pentru o abordare preventivă recomandarea Accace este ca pentru aplicarea acestei prevederi legislative companiile să întocmească acte adiţionale pentru fiecare salariat în parte şi să îl înregistreze în REVISAL cel târziu în ziua lucrătoare anterioară împlinirii termenului de 20 de zile lucrătoare.

 

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

china
Fiscalitate

Comisia Europeană va suprataxa importurile de mașini electrice din China. Decizie definită

Propunerea Comisiei Europene (CE) de a impune taxe compensatorii definitive, de până...

Germania
Fiscalitate

Germania face o ultimă încercare pentru a bloca taxele vamale pentru mașinile electrice din China

Problema taxelor vamale în Europa pentru vehiculele electrice importate din China este...

Fiscalitate

Card de credit: un instrument financiar versatil

Un card de credit este un instrument financiar care îți permite să...

tva
Fiscalitate

Decontul de TVA față în față cu Decontul precompletat de TVA

Azi, 5 septembrie 2024, companiile înregistrate în scopuri de TVA au primit,...