Creştere de aproape 63% pentru profitul asigurătorului VIG România

În primul semestru, grupul austriac Vienna Insurance Group (VIG) a înregistrat un profit înainte de impozitare de 220,5 milioane euro (+9,6%), o creştere semnificativă, de 62,9%, înregistrându-se la subsidiara din România.

La nivelul grupului, în primele şase luni, volumul primelor subscrise a urcat cu 5 miliarde euro, în creştere cu 9%.

Rata combinată calculată după cedarea în reasigurare (excluzând veniturile din investiţii) s-a îmbunătăţit semnificativ, la 96,9%, comparativ cu 97,9% în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Rezultatul financiar a fost de 488,4 milioane euro, în creştere cu 8,7% faţă de anul anterior. Aceasta s-a datorat în primul rând creşterii veniturilor din consolidarea completă a entităţilor non-profit ale grupului şi profiturilor semnificative obţinute din vânzarea de active.

Investiţiile Grupului, inclusiv numerarul şi echivalentele de numerar, erau în valoare de 36,8 miliarde euro la finalul primului semestru din 2017 (36,2 miliarde euro la 31 decembrie 2016).

Rata de solvabilitate Solvency II la nivelul Grupului VIG a crescut la 224,5% în primul semestru din 2017, comparativ cu 194,5% la finalul lui 2016.

„Toate cifrele din raportul nostru aferent primului semestru din 2017 indică o îmbunătăţire a situaţiei comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Aceasta demonstrează angajamentul nostru pentru o relaţie stabilă şi de încredere cu toţi partenerii noştri. De asemenea, lucrăm în mod consecvent şi eficient la programul nostru de management „Agenda 2020″, care a înregistrat progrese semnificative faţă de trimestrul anterior, în special în ceea ce priveşte zona de servicii de asistenţă”, a arătat Elisabeth Stadler, CEO al Vienna Insurance Group.

Rezultatele din primul semestru din 2017 continuă tendinţa ascendentă pe care se află Vienna Insurance Group (VIG). VIG a subscris prime de 4,97 miliarde euro la nivelul întregului Grup, ceea ce reprezintă o creştere de circa 1% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Evoluţia subscrierilor a continuat să fie afectată de declinul segmentului poliţelor de asigurare de viaţă cu primă unică (- 24,4%). Excluzând produsele cu primă unică, creşterea s-a situat la un nivel de 5,2%.

Cu excepţia asigurărilor de viaţă cu prima unică, s-au înregistrat creşteri clare pe toate segmentele de business.

În Republica Cehă, Slovacia şi Ungaria primele subscrise au continuat să crească. Un avans foarte bun, de 7,3%, s-a înregistrat în Polonia, pe fondul unei creşteri pe segmentele auto, proprietăţi şi asigurări de viaţă. În Georgia, Serbia şi Bulgaria s-au înregistrat creşteri de două cifre. Pe lângă performanţa generală foarte bună, evoluţia excepţională a primelor în Statele Baltice (+132%) s-a datorat şi consolidării cu rezultatele BTA Baltic pentru prima dată anul acesta.

Pe fondul politicii restrictive de subscriere pe segmentul produse de asigurare cu prima unică, Austria a înregistrat o scădere per total a primelor de 4,3%. Excluzând impactul produselor de asigurare cu prima unică, primele au crescut cu 1,2%.

Profitul înainte de impozitare al Grupului, de 220,5 milioane euro, a fost semnificativ mai mare comparativ cu rezultatul de 201,3 milioane euro înregistrat anul trecut. Creşterea profitului s-a datorat în principal îmbunătăţirii ratei combinate şi rezultatului financiar.

Creşteri semnificative ale profitului s-au înregistrat în special în România (+62,9%) şi Polonia (+58,4%). Aceasta s-a datorat în principal măsurilor pe termen lung de îmbunătăţire a businessului de asigurări auto în ambele ţări. Pe piaţa românească, grupul austriac controlează companiile de asigurări Asirom, Omniasig, AXA Life Insurance şi BCR Asigurări de Viaţă.

VIG a obţinut pe piaţa românească, în primul semestru, un profit înainte de impozitare de 5,8 milioane euro, , dar a înregistrat o scădere a primelor brute subscrise cu 3,1% faţă de aceeaşi perioadă din 2016, până la 258,5 milioane euro.

Austria, Republica Cehă, Slovacia şi Polonia au fost printre ţările cu cea mai mare contribuţie în termeni absoluţi la profitul Grupului.

Rata combinată s-a îmbunătăţit la 96,9%, cu un punct procentual sub nivelul din anul anterior, datorită în primul rând performanţelor obţinute în Austria şi Polonia. Rata daunei s-a situat la 65,6%, iar rata cheltuielilor a fost de 31,3%.

VIG promovează şi zona serviciilor de asistenţă în programul de management „Agenda 2020”. VIG se concentrează pe înfiinţarea de companii proprii în acest sector.

„Acolo unde este posibil, preferăm să furnizam servicii pe întregul an de valoare, de la oferirea de produse de asigurare clienţilor, la servicii de management al daunelor şi asistenţă. Controlul întregului proces de management al daunei – de la contactul iniţial la plata compensaţiei – ne permite să influenţăm semnificativ şi să îmbunătăţim în continuare calitatea serviciilor oferite de companiile noastre. În plus, faptul că lucrăm în mod selectiv cu service-uri autorizate, eliminând furnizorii terţi, generează avantaje de cost suplimentare”, a explicat Elisabeth Stadler.

O nouă companie VIG de servicii de asistenţă tocmai a fost înfiinţată în România. Compania de asistenţă înfiinţată cu succes în Bulgaria în 2015 va începe să furnizeze servicii de asistenţă de călătorie companiilor VIGdin Macedonia şi Serbia începând cu toamna lui 2017. Aceste servicii erau oferite anterior în ambele ţări de furnizori terţi. Serviciile oferite de companiile de asistenţă ale VIG sunt recunoscute pe piaţă şi au fost
recompensate cu numeroase premii. În unele ţări, aceste servicii sunt deja oferite altor companii din domeniul financiar (companii de asigurări, bănci, firme de leasing).

Prima companie de asistenţă a VIG a fost lansată în 2013 în Republica Cehă. „Global Assistance” este nu doar liderul pieţei, dar anul acesta a primit premiul pentru „Compania de Asistenţă a anului” din partea asociaţiei auto din Cehia pentru al cincilea an consecutiv. Compania care operează în Slovacia din 2015 oferă de la începutul
acestui an, pe lângă asistenţa auto, şi asistenţă juridică. Compania de servicii din Polonia, „VIG Assistance”, utilizează propria tehnologie GPS pentru a furniza cele mai moderne servicii de asistenţă auto pe piaţa din Polonia.

Vienna Insurance Group (VIG) este principalul expert pe piaţa asigurărilor în Austria precum şi în Europa Centrală şi de Est. Grupul cu o tradiţie îndelungată, branduri puternice şi o relaţie apropiată cu clienţii este format din aproximativ 50 de companii din 25 de ţări. VIG are o experienţă de 190 de ani în domeniul asigurărilor. Având peste 24.000 de angajaţi, Vienna Insurance Group este lider incontestabil în Austria şi în pieţele ECE pe care activează. Grupul se bucură de o poziţionare excelentă, care îi permite să valorifice oportunităţile de creştere pe termen lung, într-o regiune cu 180 de milioane de locuitori. Vienna Insurance Group este compania cel mai bine cotată dintre emitenţii care fac parte din ATX, indicele principal al Bursei de Valori din Viena. Grupul este, de asemenea, listat la Bursa din Praga.

 

 

Adaugati comentariu