fuziuni și achiziți
Home Miscellanea Financiar Creștere de 31,6% pentru exporturile de mijloace de transport la 5 luni

Creștere de 31,6% pentru exporturile de mijloace de transport la 5 luni

Exporturile de mijloace de transport au crescut cu 31,6% în primele 5 luni, comparativ cu perioada similară din 2020, valoarea FOB a acestora fiind de 14,5 miliarde de euro, arată datele publicate luni de Institutul Național de Statistică (INS).

Din valoarea totală a exporturilor de mașini și echipamente pentru transport, 11,5 miliarde de euro au fost obținute în relația cu Uniunea Europeană, o valoare mai mare, la rândul ei, cu 34,5% comparativ cu rezultatul înregistrat în perioada ianuarie – mai 2020.

Conform INS, exporturile de mijloace de transport au avut o pondere de 48,4% în totalul exporturilor României, menținându-se în continuare la cel mai ridicat nivel dintre toate grupele de produse.

În ceea ce privește importurile CIF de mașini și echipamente pentru transport, acestea au însumat, în primele cinci luni din 2021, aproximativ 14,2 miliarde de euro, în creștere cu 29,4% față de perioada similară de anul trecut. Din această valoare, 10,95 miliarde de euro au fost bunuri importate din Uniunea Europeană, în creștere cu 30,8% comparativ cu perioada ianurie – mai 2020.

Datele Statisticii arată ca importurile de mijloace de transport au avut o pondere de 36,8% în totalul importurilor naționale.

În aceste condiții, pe grupa de produse „Mașini și echipamente pentru transport”, România a înregistrat un excedent al balanței comerciale, de aproximativ 290 milioane de euro.

Potrivit INS, la finalul lui 2020, exporturile FOB de mașini și echipamente pentru transport au însumat 30,2 miliarde de euro, în scădere cu 7,5% comparativ cu anul precedent. Din această valoare, 23,9 miliarde de euro au fost obținute în relația cu Uniunea Europeană, o valoare mai mică, la rândul ei, cu 5,7% comparativ cu rezultatul înregistrat în 2019.

Anul trecut, importurile CIF de mașini și echipamente pentru transport au însumat aproximativ 29,9 miliarde de euro, în scădere cu 6,8% față de 2019. Din total, 25,4 de miliarde de euro au fost bunuri importate din Uniunea Europeană, în creștere cu 1,6% comparativ cu anul precedent.

Conform datelor INS, la nivelul întregii economii, în primele 5 luni din 2021, exporturile FOB au însumat 29,9 miliarde euro, iar importurile CIF au totalizat 38,8 miliarde euro. Față de aceeași perioadă din anul precedent, in intervalul ianuarie – mai 2021, exporturile au crescut cu 26%, iar importurile, cu 24,6%. Deficitul balanței comerciale (FOB/CIF) în primele 5 luni din acest an a fost de 8,8 miliarde de euro, mai mare cu 1,5 miliarde euro față de cel înregistrat în intervalul similar de anul trecut.

Prețul FOB (Free on Board/Liber la bord) reprezintă prețul la frontiera țării exportatoare, care include valoarea bunului, toate cheltuielile de transport până la punctul de îmbarcare, precum și toate taxele pe care bunul trebuie să le suporte pentru a fi încărcat la bord.

Prețul CIF (Cost, Insurance, Freight/Cost, Asigurare, Navlu) reprezintă prețul la frontiera țării importatoare, care cuprinde atât elementele componente ale prețului FOB, cât și costul asigurării și transportului internațional.

 

CITEȘTE ȘI:

Taxe de timbru judiciar reduse la 100 lei pentru victimele accidentelor rutiere

Condiții de călătorie. Cehia introduce România în ”zona verde”

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

salariul minim
Financiar

Salariul minim brut crește la 3.300 de lei, de la 1 octombrie

Salariul minim brut garantat în plată va crește cu 10%, de la...

salariile
Financiar

Salariile în sectorul Auto au crescut, în medie, cu 12%. Ce se pregătește pentru 2024

Anul 2023 a înregistrat creșteri semnificative ale salariilor pentru angajați, în medie...

fuziuni și achiziți
Financiar

Exporturile de mijloace de transport, în creștere cu 12% în primele 7 luni

Exporturile de mijloace de transport au crescut cu 12% în primele 7...

CURS
Financiar

Cum își rezolvă românii problemele generate de creșterea costului vieții. Sondaj CURS

Creșterea costului vieții, în special din cauza utilităților și a scumpirii alimentelor,...